Skruvens vridning

Skruvens vridning

3 stjärnor av 5 möjliga

(2)
Lyssna på den här och tusentals andra böcker i Bokus Play - det smarta abonnemanget för ljudböcker:
  1. Från endast 79 kr per månad
  2. Ingen bindningstid - avsluta när du vill
  3. Rabatter och förmåner hos Bokus och Akademibokhandeln
I slutet av 1800-talet anställs en ung kvinna som guvernant hos en förmögen änkling. Det är med vaga villkor som hon packar ihop sin koffert och reser ut på den engelska landsbygden, till slottet Bly, för att undervisa syskonparet Miles och Flora. Till en början är arbetet trivsamt, guvernanten avgudar lilla Flora och hon kommer dessutom väl överens med slottets hushållerska Mrs. Grose. Men lugnet och trivseln ska komma att omkullkastas när barnen plötsligt börjar visa upp tvivelaktiga beteendemönster, samtidigt som guvernanten tycker sig se hotfulla vålnader flanera runt på slottet. Övertygad om att det är spöken som förpestar tillvaron på Bly, börjar hon undersöka husets förflutna, jämsides som hon allt mer paranoidt kämpar med att försöka skydda barnen.

Skruvens vridning (The Turn of the Screw) av Henry James gavs ut för första gången år 1898 och har kommit att betraktas som en av de främsta gotiska skräckberättelserna. Hösten 2020 är skräckberättelsen återigen representerad i Netflix-serien The Haunting of Bly Manor.

Henry James (1841-1916) föddes in i en förmögen amerikansk familj, men flyttade tidigt till England och blev så småningom engelsk medborgare. Trots den begränsade litterära produktion han lämnade efter sig, är han fortfarande ett stort författarnamn, framför allt i USA och England. Skruvens vridning har filmatiserats otaliga gånger, men troligtvis gjort sig mest känd genom Jack Claytons version från 1961. Henry James valdes 1898 som ledamot på livstid för National Institute of Arts and Letters.