Vi-skogen planterar träd som tar människor ur fattigdom

Genom trädplantering bekämpar Vi-skogen fattigdom, förbättrar miljön och motverkar klimatförändringar i östra Afrika. Såhär går det till:

  • Familjer som lever i fattigdom får utbildning i samplanering av grönsaker och träd, bevattningstekniker med mera, i en metod som kallas agroforestry. De övar tillsammans på Vi-skogens demonstrationsträdgårdar
  • Sedan samplanteras träd på gården tillsammans med t.ex. majs eller bönor
  • Träden ger skugga, binder kväve i marken och förbättrar jordmånen...
  •  ... samtidigt binder trädets rötter jorden och håller det näringsrika lagret med jord på plats så att det inte regnar eller blåser bort.
  • Skördarna blir snabbt större, hela familjen får ordentligt med mat året om.
  • Överskottet säljs och finansierar till exempel barnens skolgång.

Du kan följa Vi-skogens arbete på Facebook.

Vi-skogens klimatkompensation

Bokus klimatkompenserar alla kundfrakter i Sverige genom Vi-skogen, både till privatpersoner och företag. Bokus räknar ut vilket sammanlagt utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser som transporterna genererar. Uträkningen baseras på redovisning från Schenker och Posten. Vi kan sedan följa bidraget från Bokus ner till den enskilda bonde som planterar träden och erhåller ersättning för detta. Vi-skogens klimatkompensation är certifierad enlig Verra. Det innebär att trädplanteringarna kontrolleras regelbundet så att ansvaret för kolbindningen säkerställs. När träd dör eller avverkas planteras nya.

Här kan du läsa mer om Vi-skogens klimatkompensation.

Ett träd förbättrar livet för människa och miljö på många sätt

Det här är Kevin Anyoli, han jobbar på Vi-skogens utbildningsgård i Kitale i Kenya.

Hit kommer varje år tusentals bönder för att lära sig mer om agroforestry, hållbart jordbruk och smart odling utan bekämpningsmedel. Ett suveränt sätt att visa att träd funkar - på riktigt!

Här är Kevin på väg att mata gårdens kor med blad från Calliandra-trädet, ett framgångsrecept för att öka kornas mjölkproduktion och -kvalitet.