Användarprofil Johan / Betyg & recensioner / Arvtagerskan

Recension av Johan

Recenserad produkt

En modern kärleksroman!

28 oktober 2016

Jag kan tycka det är enkelt att ha en viss föreställning om vad som är en klassisk kärleksroman eller romance i bemärkelsen hur kvinnan och mannen framställs. I varje fall om man går tillbaka till genrens 70- och 80- tal, vilket jag inte kan låta bli att göra. Tiden när Barbara Cartland var störst och där man slukade dessa romaner som om de vore ljuvligt smör i solsken.

Bra böcker, bra historier. Men. Kvinnan är underordnad och det är mannen som räddar henne. Alltid. Det är han som i någon mån avsäger sin makt och sin ställning för hennes skull. Alternativt att de får varandra och makten och ställningen ändå finns kvar. Men att det är han som är överst bland könen, och hon är den som får lov att försöka förändras och styras. För att passa in. För att få ta emot denna kärlek.

Så är dock INTE fallet med denna bok. Här har vi nämligen en karaktär som är stark och envis utan dess like. En modern kvinna! Någon som INTE låter sig styras eller förminskas.

Och detta tycker jag om. Mycket.

Jag skulle vilja säga att Lina Forss har skrivit en riktigt bra och modern kärleksroman!

En kärleksroman där kvinnan inte är underordnad någon man. En roman om Sofi Enhörning som brinner, ja till och med i mången mån lever, för sitt älskade Firman. Sitt yrke. Sitt arv. Ett arbete som även är en stor del av henne själv.

Lina slår i och med detta ett viktigt slag för feminismen i denna genre (i den mest positiva av meningar) när Sofi inte låter sig backa eller tryckas ner av någon annan: vare sig man eller kvinna. Och hon vill inte kompromissa. Vill hon så ska hon klara bägge delarna: framgångsrik affärskvinna liksom älskad och älskande.

Ja, jag tycker alltså mycket om denna roman.

Inte heller bara för att den vänder upp och ner på min typiska uppfattning av den klassiska romanen i genren. Men också för sättet den är skriven på.

Här är vackra meningar, i flera fall väldigt poetiska. Det finns också satiriska kommentarer, som den om att det finns en viss typ av människor som är gifta med sina makars bankkonton. Och det finns en handling som spänner bredare än den kring kärleken. Här har vi nämligen också vänskapen och tankarna kring vem man egentligen kan lita på i en värld där allt kan förändras på kort tid: valutakurser så väl som relationer och förtroenden.

Och sist men inte minst:

Här finns något mer än en bra och välskriven historia om Sofi. Återigen till det här med de poetiska och vackra meningarna. Partier som stannar kvar hos mig som läsare. Som det där Sofi anförtror XXX vad hennes mamma skrev till henne innan hon gick bort.

Här ryser jag.

Sammanfattningsvis?

Lina Forss är tillbaka och hon gör det bra!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej