Användarprofil Inga Swanberg, skolsköterska och folkhälsovetare / Betyg & recensioner / Frisk utan mediciner : om ADHD och autism.

Recension av Inga Swanberg, skolsköterska och folkhälsovetare

En mycket angelägen, faktarik och inspirerande bok

28 oktober 2016

Köerna för utredning är långa men många föredrar av andra skäl att prova alternativ till mediciner. Boken är en utmärkt kunskapskälla för alla som söker alternativ eller komplement som kan bidra till bättre näringsbalans och minskade symtom vid ADHD eller autism hos barn och vuxna.

Jag vill varmt rekommendera boken för personer med ADHD eller autism, deras anhöriga, hälso- och sjukvårdspersonal, terapeuter, forskare och politiker.

Boken är en gedigen litteraturöversikt med många vetenskapliga referenser. Samtidigt är den inspirerande och lättläst med faktarutor, framgångsrika exempel och recept baserade på kunskap och lång erfarenhet.

Hjärnan behöver bra näring och träning liksom kroppen i övrigt, men ärftliga skillnader och miljöfaktorer gör att våra behov är olika. I boken beskrivs hur ganska enkla kostförändringar och rörelseövningar på egen hand kan vara till stor hjälp för många med neuropsykiatriska problem. Till exempel kan impulsivitet, koncentrationsproblem, inlärningssvårigheter eller dålig ögonkontakt minska. Andra kan behöva vägledning av laboratorieanalyser och stöd och råd från en näringsterapeut eller annan terapeut. Den som medicinerar kan fortsätta med det tills terapierna ger resultat och sedan försöka trappa ner dosen långsamt.

Många av de labtester som föreslås i boken är för dyra för en barnfamilj. Önskvärt vore att svensk lagstiftning och Socialstyrelsen visar betydligt större intresse än hittills för att införa och subventionera diagnostik och behandling med metoder från integrativ medicin inom hälso- och sjukvården.

Det är bra att författaren föreslår omfattande statligt finansierad forskning för utvärdering av näringsmedicinska och andra terapier som dessa och utvärdering av vilka som blir hjälpta av vad. Gärna tvärvetenskapliga utvärderingar av effekter på beteendeproblem, studie/arbetsförmåga, social interaktion, upplevd livskvalitet, hälsoekonomiska aspekter mm.

Boken är mycket läsvärd - angelägen, faktarik och inspirerande!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej