Användarprofil Hans Hedström / Betyg & recensioner / Domstolen : en nämndemans betraktelser

Recension av Hans Hedström

En verklighetstrogen berättelse

16 maj 2017

Som f.d. nämndeman vid Nyköpings tingsrätt kunde jag vid ett flertal tillfällen konstatera hur likartat det fungerar ur en rad olika aspekter, även om de negativa inslagen naturligtvis är mera omfattande i Stockholm. Jag tror att boken kan vara intressant för en rad olika aktörer inom rättsväsendet, men också för dem som funderar på att kandidera till rollen som nämndeman eller vanliga medborgare som är intresserade av att få en inblick i det fördolda.

Pia Gadd tar upp vikten av att ha domstolsledamöter utanför det juridiska skrået som kan hålla ett vakande öga från ett mera neutralt perspektiv. Jurister har en viss tendens att överskatta sin egen betydelse och har svårt att inse att juridik inte utgör en vetenskap jämförbar med mer exakta vetenskaper. Våra lagar bygger inte på matematik eller fysikaliska lagar, de bygger på politiska beslut som fattats utifrån mänskliga opinioner.

Som Pia mycket riktigt beskriver anses det inte vara domstolens uppgift att söka den absoluta sanningen i ett brottmål, den ska istället döma utifrån partsföreträdarnas förmåga att presentera och bevisa olika fakta. En slö åklagare kan förorsaka att en uppenbart skyldig person frikänns, men det kan ibland bero på undermåligt polisarbete. En dålig försvarare kan orsaka att dennes klient fälls trots att han eller hon är oskyldig.

En rättegång kan många gånger kallas ett skådespel där utgången är beroende på skickligheten hos "skådespelarna", inte på vad som är sant eller ej. Det finns många brister i det svenska rättsväsendet, men något hopp om förbättring kan tyvärr inte skönjas.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej