Användarprofil Kim M. Kimselius / Betyg & recensioner / Den tunna hinnan

Recension av Kim M. Kimselius

Recenserad produkt

En fröjd att läsa!

26 maj 2017

Det är en fröjd att läsa Astrid Ahlbergs böcker. Skickligt bygger hon upp olika världar i varje bok, med trådar in i de tidigare böckerna. Varje gång jag får en ny bok av författaren i min hand, funderar jag på när jag ska få tid att läsa den. För det är ingen bok man läser lite då och då i, det är en bok man måste ha gott om tid för att läsa, det går inte att lägga den ifrån sig.

Som vanligt fångar Astrid läsaren direkt. Den här gången möter vi en flicka som vaknar upp i mörker. Hon vet inte vad som har hänt henne, inte heller vem hon är. Till slut förstår hon att mörkret är konstant, hon är blind. Även ett namn dyker upp inom henne och det känns fel när de kallar henne för något annat.

I en annan dimension tvingas den unge Maron bort från sitt hem, till Storskogen där de silverhåriga bor. Maron har nämligen samma förmåga som de, han kan läsa andras tankar, något som inte är accepterat i hans del av världen.

Vi får även möta Leira som utbildas av den gamla kvinnan Taimira, som är Allas Moder. Leira ska en dag ta över rollen efter den gamla kvinnan.

Var och en lever sina egna liv, på olika platser, tills en dag deras öden flätas samman genom den tunna hinnan mellan olika världar.

Astrid vet precis hur hon ska hålla kvar läsaren, för när jag läst ett kapitel om Sanna och vill läsa mer, byter hon till Maron, eller Leira, som jag självklart vill fortsätta läsa om. Det gör att boken inte går att lägga ifrån sig.

Astrid Ahlberg skildrar skickligt djuren och dess känslor, förmodligen för att hon är veterinär och dagligen arbetar med djur. Hon placerar läsaren inne i djurets huvud. En ren njutning att läsa!

Har du ännu inte läst någon bok av Astrid Ahlberg, och tycker om fantasy, tycker jag du ska sätta igång. Det spelar ingen roll vilken bok du börjar med, egentligen. Men jag skulle rekommendera dig att börja med Porten.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej