Användarprofil Erica / Betyg & recensioner / Hillbilly Elegy

Recension av Erica

Recenserad produkt

Hillbilly Elegy
Häftad (Paperback / softback)

Mästerligt & skrämmande om förlorade områden i USA

16 oktober 2017

J. D. Vance är en av det lilla fåtal från östra USAs tidigare tungt industrialiserade områden som lyckats ta sig därifrån och skaffa sig en akademisk utbildning - och han berättar varmt, insiktsfullt och medkännande om människor som känner sig så totalt bortglömda av samhället att de inte längre klarar av att behålla ens de enkla jobb de kan få. Områden där de som lever på socialbidrag många gånger har det bättre än de fåtaliga som arbetar - och där en skrämmande stor del av tillgångarna används för inköp av alkohol och narkotika.

Jag förstår att ovanstående kan låta mer som en varning än en rekommendation - men "Hillbilly elegy" är tveklöst en av de bästa böcker jag har läst på flera år. Förklaringen finns nog i J.D.s egna ord: "Americans call them hillbillies, rednecks or white trash. I call them neighbors, friend and family". Och att han mitt i en kaotisk och destruktiv barndom ändå hade några personer han kunde förlita sig till - en halvgalen mormor som påstods som 12-åring ha skjutit en man som försökte stjäla familjens ko - nämns i förbigående tidigt i boken, ingen spoiler - och en gravt alkoholiserad morfar som ändå kunde lära honom matematikens grunder.

Två människor han kunde lita på, vilket räddade honom från det oblida öde som drabbade så många av hans släktingar och vänner - ett maskrosbarnens maskrosbarn.

Helt oskadad tar man sig förstås inte igenom en så traumatiserande uppväxt, och också som framgångsrik jurist, make och far så har han varit beroende av stödet från en förstående hustru, för att komma till rätta med sig själv i relation till sin omgivning.

Spännande som en thriller, välskriven som en Nobelprisroman, och en oroande inblick i "a family and a culture in crisis" - hela vår västerländska kultur?

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej