Användarprofil Fredrik / Betyg & recensioner / Asgård : sagor ur den nordiska mytologin

Recension av Fredrik

Bra sagor i dålig tappning

13 november 2017

De fornnodiska sagorna är spännande och sedelärande för både vuxna och barn. Men berättarformen i denna bok gör historierna röriga. Det är först en Völva som "pratar" till dig och inleder sagorna som ofta är kortfattade och fragmentariska. Som tredje berättarform är serier inklippta, en god tanke som gör det ännu rörigare. Utöver den förvirrande berättarformen är sagorna så förkortade att de inte hinner bli spännande. "Personerna" hinner inte får någon karaktär och relationen mellan de olika "livsformerna" (gudar, vaner, alver, jättar, dvärgar, människor) framgår aldrig.

Teckningar och tolkningarna av jättarna är bra, men tolkningarna av asagudarna är dålig. Balder är långt ifrån vacker, Frigg och Freja lider av fetma (en modern variant av fruktbarhet kanske?) och Tor ser ut som en förlegad bodybuilder. Nanna för tankarna till att man försöker få boken politiskt korrekt.

Boken "Fornnodiska sagor och byter" har en betydligt bättre berättarform med ett bra "register" över de nio världarna och de olika gudarna. Färre bilder, men betydligt bättre tolkningar. Gudarna ser ut som gudar, inte förortsbor.

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej