Användarprofil Olle Z Haeggström / Betyg & recensioner / Larmrapporten

Recension av Olle Z Haeggström

Recenserad produkt

Larmrapporten
Häftad (Flexband)

Årets viktigaste bok?

10 december 2017

En viktig bok. I en tid då sanna liksom falska budskap sköljer över oss från alla olika tänkbara media behövs en handledning om man vill kunna skilja sant från falskt.
I tidigare medielandskap kunde oftast falska nyheter sorteras bort av kunniga redaktionella medarbetare. Visst hände det att felaktiga nyheter slank igenom, men detta upplevdes som pinsamt av både redaktören och den ansvarige utgivaren,
I dag är det annorlunda. Många falska nyheter förpackas så väl att de kan vara mycket svåra att upptäcka att de är fake, Avsändarna gör detta medvetet och syftet kan vara allt från obetänksamma skämt till ren illvilja och avsikt att skapa rädsla eller opinion för det ena eller andra. Det finns även exempel på media som medvett låtit falska nyheter publiceras i kommersiellt syfte. (T.ex.för att öka försäljningen eller för att få mer medel för forskning)

Emma Frans är forskare och har i sitt arbete tvingats lära sig att med olika metoder och medel skilja sant från falskt.
I boken "Larmrapporten" delar hon med sig av sina kunskaper. Efter att ha läst den kan jag nog garantera att läsarens förmåga att genomskåda falska nyheter och/eller falska s.k. "forskningsrapporter" har ökat. Hur mycket, beror kanske både på den egna viljan att genomskåda det som är falskt och på hur mycket läsaren tagit till sig av innehållet.
Boken är inte svårläst men den kräver ett icke obetydligt engagemang från läsaren.
Borde ingå i undervisningen i skolorna, både för elevernas och lärarnas bästa.

Olof Haeggström

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej