Användarprofil Björn Öijer / Betyg & recensioner / Närkontakt : bilder från det vilda Roslagen

Recension av Björn Öijer

Naturbilder med poetisk lyster

21 mars 2018

Hur ofta har du tittat ett lodjur i ögonen? Fotografen Leif Gustavsson låter dig komma så tätt inpå viltet att du kan spegla dig själv i deras glaskroppar till vaksamma blickar. Här uppstår en sällsam poesi, ja naturlyrik i dess intimaste former.

Med ett förflutet som skogsarbetare och viltspårare åt länsstyrelsen sadlade roslagsbon Leif Gustavsson om till fotograf och anställdes på Norrtelje Tidning. Trots mångårig tjänst fick han silkessnöret när massmedier i kris hårdbantade sina redaktioner.

Men frilansfotografen Gustavsson har fått sin revansch med den underbart vackra bilderboken Närkontakt. Ett urval på 240 färgfoton ur hans rika produktion bjuder oss på hänförande möten med skogens och åkrarnas fyrbenta djur och deras flygkunniga vänner i träd och buskage.

Det krävs ibland flera dygn av tålmodig väntan i ett gömsle följt av en exponering på ner till fyra tusendelars sekund för att kunna frysa och fånga de magiska ögonblick som fyller bokens sidor. För läsaren återstår bara att njuta och häpna.

Visst är mötena med stolta råbockar och skygga lodjur häftiga upplevelser i teleobjektivets närgångna studier. Själv fascineras jag ändå mest av fåglarna, av såväl de sociala stjärtmesarna som nattjagande ugglor av alla de slag. Eller spindlarnas av daggdroppar pärlbroderade nät.

Bilderna talar oftast för sig själva men kompletteras ibland med sparsamma texter, vilka ökar förståelsen av naturens logik och sällsamheter.

Som andningspauser fungerar Leif Gustavssons landskapsmålningar. Ja, hans fotografiska bilder av ekar i dimma eller vinterskrud och paraderande dalmatinerstammar i tät björkskog är inget annat än målningar sjudande av poetisk mystik.

Anna Guttorp ska ha all heder av den fina formgivningen.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej