Användarprofil Morpheus / Betyg & recensioner / Dhammapada

Recension av Morpheus

Recenserad produkt

Bra introduktion till Buddhismen

24 mars 2018

Dhammapada är en buddhistisk skrift på 423 små strofer, som kärnfullt sammanfattar läran inom buddhismen. Och just denna utgåva, där översättningen gjorts av Rune E.A. Johansson, innehåller också en längre introduktion till Buddhas liv och tankar, samt förklaringar där översättningen varit svår pga ordlekar eller flera betydelser, vilket gör detta till en väldigt bra introduktionsbok för de som vill lära sig mer om Buddhismen.

Själva verserna är som sagt korta, och därför är boken riktigt lätt att läsa, vilket påminner mig lite om när jag läste Tao Te Ching (österländsk filosofi verkar gilla att uttrycka sig kort och koncist men också poetiskt).
Det är flera tankeväckande bitar och idéer, med bland annat existensiella insikter flera tusen år före existentialisterna, och flera visdomar man kan ta till sig även om man inte är buddhist, då buddhismens filosofi om självkontroll och frihet från begär, i likhet med stoicismen, har flera användningsområden även idag. Kanske till och med i synnerhet idag i vår stressade samtid?

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej