Användarprofil Sven Oskar Herbert Lind / Betyg & recensioner / En Häst Brun till färjen : Om hästkulturen i Orsa från äldsta tid till 1950

Recension av Sven Oskar Herbert Lind

Brunte älskade Brunte

17 maj 2018

Äntligen får hästen sin rätta plats i vår historia.
Man brukar säga att hunden är människans bästa vän men ......ja jag skulle nästan vilja säga att hästen nog var det viktigaste för de människor som brukade jorden och skogen och byggde vårt land. Detta kraftfulla djur som utan prut drog stockar och sten och nästan kunde förflytta berg. Lillpers lyfter här fram hästen och människorna "i Orsa från äldsta tid till 1950"
Och så hon gör det. Jag gråter och skrattar och gråter. Människorna blir så levande för mej. Jag blir djupt berörd av deras liv och deras tankar. Att Birgitta Lillpers är vår mest finurliga och egensinniga poet märks även i denna text och för mej är boken såväl poesi, fakta och historia. Jag hade bestämt mej att jag skulle läsa boken sakta som en häst går men det gick inte. Jag sträckläste boken med iver och glädje och då jag själv bor i Mora och är född precis 1950 och levt i en liten by med hästar så är det så mycket jag känner igen och det kryddar ju upplevelsen än mer. Jag vill sluta denna kommentar med att säga något som ingen recensent vågar säga : DET HÄR ÄR EN D J Ä V L I G T BRA BOK som kommer leva i många år och få många människor att förstå vikten av en häst brun till färjen..

Sven Lind

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej