Användarprofil @Barnboksfamiljen på instagram / Betyg & recensioner / Skuggan och pojken som försvann

Recension av @Barnboksfamiljen på instagram

Recenserad produkt

Fantastisk!

20 maj 2018

Jag är kär! Dessa böcker är fantastiska!
Böckerna handlar om tjejen Tuva som under nätterna är "superhjälten" Skuggan som hjälper utsatta människor och under dagen Tuva - en otroligt smart tjej men som kämpar med livet på olika sätt.
Jag blir helt paff över hur himla bra dessa böcker är - Sundin är verkligen en bra författare!
Ni vet när man ser en riktigt bra film och en skådis spelar sin roll så bra så man börjar bry sig om karaktären på riktigt och glömmer av att personen faktiskt är en skådespelare? Den känslan får jag när jag läser högt om Tuvas liv - Tuva och hennes kära känns så verkliga och går rakt in i hjärtat. Sundins beskrivningar av att bli förälskad för första gången, att bli osäker och analysera sociala koder (ibland helt felaktigt), Sundins beskrivningar av LIVET är så äkta - så bra. Att Tuva också blir kär i Julia och de inleder en lesbisk relation är också fint ur ett inkluderande perspektiv - men samtidigt är det just deras och så äkta - inte alls för att snabbt slänga in för att ha inkluderat lite samkönade par snabbt. Vilket även dessa böcker vaggar in en i utan att lyfta deras relation som något som avviker från normen - utan böckerna normaliserar och inkluderar. Men belyser ändå när det blir tufft, när folk tar för givet om könstillhörigheter och normer.
Samtidigt som boken behandlar mycket kring känslor och relationer så blir den aldrig tråkig - A var kanske i yngsta laget för boken men även han som ibland kan bli lite uttråkad av böcker som är fokuserade på relationer tyckte han att dessa böcker är bra.
Vi läste ut bägge två på två dygn. När V låg och sov efter lunch dök vi ner i sängen direkt och fortsatte läsa. Den är spännande och medryckande - men behandlar så viktiga frågor!
Sociala svårigheter och diskussioner kring detta är ett genomgående tema i böckerna, Tuva har en genialisk mamma som forskar - men mamma har uppenbarligen drag av autism och stora svårigheter inom det sociala. Men böckerna lyfter att acceptera och anpassa för varandra - att vi är olika och det är okej. Roligt att se hur människorna i boken bryter många könsroller men för den delen aldrig gör så boken känns konstlad, utan äkta men utmanande.
Och sättet som Tuva och hennes pappa anpassar och stöttar kring mammas svårigheter är så väl formulerat.
Boken behandlar även utanförskap och alkoholism.
Barn som på olika sätt växer upp för tidigt kommer känna igen sig i detta, det känns som Sundin måste ha genomgått något liknande själv under sin uppväxt - annars går det inte att beskriva det så äkta som hon gör. Hon förstår.
Det går rakt in i hjärtat och jag tror att många barn skulle behöva läsa dessa böcker och faktiskt bli hjälpta av dom. Fantastiska!
Att de dessutom är välskrivna och lätta
att få bra flyt i när man högläser kan nämnas med.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej