Användarprofil Kim M. Kimselius / Betyg & recensioner / En sista semester

Recension av Kim M. Kimselius

Recenserad produkt

En sista semester
E-bok (EBook)
1 recension

Läs boken!

30 juni 2018

Det här är en bok om en skrämmande ålderdom, men samtidigt en berättelse om att göra det bästa av den sista tid man har kvar i livet. En bok som var svår att lägga ifrån sig, som e-bok gick den fort att läsa. Bitvis läste jag med tårarna stigande i ögonen, ibland skrattade jag, men ofta led jag med de två gamlingarna som genomlider sin allra sista semester i sin husbil, inte en husvagn som bilden illustrerar.

Berättelsen handlar om Ella och John. De har varit tillsammans i mer än sextio år och haft ett lyckligt liv, de har barn och har sett vänner lämna livet. En av deras närmaste vänner hamnar på ålderdomshem efter att ha fått Alzheimer. John avkräver ett löfte av sin fru att aldrig låta honom sitta så, oförmögen att förstå och minnas. Hon lovar. Nu är de långt över 80, hon har cancer och han har fått Alzheimer. Han har bara korta ögonblick då han minns henne och Ella vill göra en sista semester. De rymmer från läkare och ,som vill att Ella ska genomgå behandling, men det anser hon inte är något alternativ.

Under resan kommer minnen upp, men det sker också dramatiska händelser. John kör, något som sitter i ryggmärgen. Ella är den som tar kommandot och försöker lirka med John då minnet sviker och han blir ett aggressivt barn.

Jag älskar sista meningen i boken, även om jag kanske inte tycker om slutet, men respekterar det. Kanske skulle det vara en väg jag själv hade valt om jag hade hamnat i samma situation.

Läs boken!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej