Användarprofil Pappersläsaren / Betyg & recensioner / Kommer de, så skjuter jag oss : om svenska judars liv i skuggan av Förintelsen

Recension av Pappersläsaren

Mycket viktig historia

21 juli 2018

Hermele har gjort en gärning med denna bok. Den är inte så tjock, men den innehåller mycket. Utförlig förteckning av publicerat såväl som opublicerat material. Boken bygger vad jag kan se på ett mycket utförligt källarbete.

"Kommer de så skjuter jag oss" beskriver politik och offentlig debatt, men också privata minnen i en helgjuten helhet. Jag förväntade mig mer (tidigare opublicerade) personliga minnen, även om de som har personliga erfarenheter och minnen från kriget med beröring till ämnet numera är ganska få. Om förf. har mer material till mer av en intervjubok, inkl. utskrift av tidigare inspelade minnen, så vore jag den förste att köpa en sådan bok. Särskilt från de från medelklass och arbetarklass. De saknas i stort i denna bok.

Referenser till specikt material finns inte inne i texten. Det går nog ändå att kolla eftersom en del av materialet är ordnat kapitelvis i slutet av boken. Jag menar inte att Hermele inte har belägg för vad han påstår, men det följer inte akademisk standard om man säger så. För den som inte grottar ned sig i fotnoter och litteraturhänvisningar så spelar detta mindre roll, naturligtvis. Vill man läsa mer så är bokens lista på källmaterial en guldgruva.

Kan inte annat än rekommendera boken.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej