Användarprofil Jon Nylander / Betyg & recensioner / In Nomine Patris

Recension av Jon Nylander

Recenserad produkt

In Nomine Patris
Pocket
1 recension

Uppslukande och smart action-thriller

1 augusti 2018

Wassvik skriver otroligt bra actionscener, och han är inte snål med dem. Det mest anmärkningsvärda är att han dessutom lyckats skapa en tilltalande och uppslukande alternativ värld, i vilken han låter rikt utsmyckade och komplexa karaktärer ta plats.

I Wassviks alternativa nutid har det romerska imperiet aldrig fallit. Det spänner geografiskt över sina historiskt största landamärer, är katolskt kristet, och är i teknisk bemärkelse minst lika avancerat som vårt nutida västerland.

Perserna och de nordiska vildarna är också fortfarande på banan, och erbjuder romarriket en svår utmaning. På andra sidan Atlanten finns aztekerna...

De olika civilisationernas mest begåvade medborgare har tillgång till en slags magisk/religiös kraft, som tycks genereras ur deras tro och som förstärks av ritual och teknik. Denna kraft, som går under namnet teofysik, gör det möjligt för individer att åstadkomma fantastiska ting. Människans skapande kraft är i det närmaste gudalik. Så även den förstörande kraften.

Teofysikens existens tyder på att gudomlig kraft de facto existerar, men i Wassvik romerska imperium finns det ändå några människor som hädar, tvivlar, och obönhörligt skrapar på dogmernas fasad.

In Nomine Patris är mer än en enkel action-thriller. Wassvik väver in ekonomiska spörsmål, politisk filosofi, religösa mysterier och sci-fivetenskapliga grubbel. Detta utan att tappa takt, utan att göra texten svårtillgänglig, och framför allt: utan att bli banal.

Under bokens förlopp bjuds man på en ständigt ökande grad av insikt i världens beskaffenhet och i karaktärernas motivationer och förmågor. Dessutom blir det alltmer tydligt under bokens förlopp; under ytan håller en djup och skrämmande konspiration på att mogna.

Det är spännande.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej