Användarprofil Enfiktivresa / Betyg & recensioner / Arv och miljö

Recension av Enfiktivresa

Recenserad produkt

Trasiga relationer

9 september 2018

"Arv och miljö" är min typ av bok! Jag älskar att läsa om familjer i olika konstellationer, relationer till både föräldrar och syskon. Familjehemligheter och vad som egentligen sker under den välputsade fasaden. Gillar du dessa ämnen tycker definitivt att du ska läsa denna!

Bokens huvudperson och berättarröst är Bergljot, hon är i femtioårsåldern och har av olika orsaker (som efter hand dagas upp) brutit med sina föräldrar, det har även hennes bror Bård gjort. Däremot har systrarna Astrid och Åsa behållit en nära och varm relation till sina föräldrar.

Dessa trasiga relationer blir än mer söndriga och konflikten mellan syskonen och föräldrarna eskalerar när frågan om föräldrarnas arv kommer upp. Det visar sig att systrarna Astrid och Åsa kommer att få ärva varsin stuga som alla fyra syskonen har en relation till och att Bergljot och Bård kommer att kompenseras med en summa pengar var. Astrid och Åsa tycker att uppdelningen är rimlig medan varken Bergljot eller Bård känner sig tillfreds med denna uppdelning. Denna arvstvist är historiens startpunkt och nav.

Det är en starkt berörande och många gånger sorglig historia om en arvstvist som river upp gamla sår och skapar nya. Ett på många sätt ständigt aktuellt ämne. Hur denna typ av konflikt tenderar att gå i arv när de fyra syskonens barn tar ställning i en konflikt som inte är deras egen som påverkar dem djupt och få konsekvenser för deras relationer till sina kusiner. "Arv och miljö" är en läsvärd bok som väcker många tankar.

4 av 5 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej