Användarprofil Erica / Betyg & recensioner / Nordens flora

Recension av Erica

Recenserad produkt

En fantastisk bok - MED latinska namn!

17 december 2018

Som inbiten innerstadsbo - 43 år i trakterna kring Mariatorget i Stockholm - så har trädgård inte varit aktuellt för min del. När jag för några år sedan flyttade till Roslagen så vaknade dock intresset - och då årets värme och torka innebar att jag inte har behövt klippa gräset sedan slutet av april, så dök det upp många spännande arter ur detta förtorkade; Naturen slår tillbaka, återkräver sin rätt, visar vad som "egentligen" skulle ha vuxit här ...
... och jag behövde en rejäl flora för att få rätsida på vad naturen försett mig med.

Att då hitta detta mastodontverk, som täcker in snudd på allt grönt vi kan hitta i de nordiska länderna, från minsta gräs till våra största träd - inklusive förrymda trädgårdsväxter, invasiva arter och liknande - var som en skänk från ovan. Och varenda en av Bo Mossbergs målningar är ju inget annat än mästerverk!

Jag har sett påståenden om att boken innehåller bara svenska namn, men jag har faktiskt inte lyckats hitta en enda växt som saknar latinskt namn. Många av dessa är dessutom uppdaterade efter de genetiska studier som - tyvärr ;o) - har kullkastat delar av Linnés för sin tid fantastiska analys, teorier och struktur.

Till exempel så har den underbara rödfibbla vi har på släktgården i Småland både bytt släktnamn och fått korrigerad stavning av artnamnet - från Hieracium aurantiacum till Pilosella aurantiaca.

Ett mästerverk!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej