Användarprofil Varis Svärd / Betyg & recensioner / Turkish Delight

Recension av Varis Svärd

Recenserad produkt

Turkish Delight
E-bok (EBook)
1 recension

Som att befinna sig på plats.

2 januari 2019

Niclas Ericsson har skrivit Familjehemligheter och nu Turkish Delight som kom ut 2011.

Boken blir delvis riktigt intressant, det blir svårt att lägga ifrån den. Sen kommer långa sidor som är svårare att äta sig igenom. Och jag är nog rätt säker på varför, för se här! Niclas Ericsson till vardags jobbar som journalist. Även huvudkaraktären Patrik är en journalist. Niclas har skrivit en bok som på visa håll blir som en fakta baserad reportage. Boken innehåller en hel del fakta om Turkiet och det icke erkända folkmordet på armenier.
Paragraf efter paragraf är fyllda med ren fakta. Det dödar spänningen något. Det känns mer som att läsa en faktabok än thriller. Sen finns några andra saker som sticker ut.

Ord. Författaren har använt vissa ord alltför många gånger. Det är flämta, ryggtavla och orakad. Varenda kotte i boken beskrivs som orakad. Det är inte svårt att ge personen var sin utseende. Alla behöver inte vara skäggiga.
Samma gäller ordet flämta. Hon flämtade, han flämtade. Det stack ut och kändes som att författaren har inte helt jobbat på ordvalet.

Mest störd blev jag på huvudkaraktären Patrik. Det är svårt att sympatisera med honom. Hans bakgrunds story är väldigt tunn. Kan vara så att han är beskriven mer på djupet i första boken, Familjehemligheter, vilken jag har inte läst.
Men han känns allmänt osäker, flyter bara på. Lyssnar alltför mycket på sin kompis Okan som är en riktig idiot. Han dyker upp lite här och där. Sen försvinner han igen och lämnar sin polare Patrik i sticket, i en stad som kryllar av kriminella. Okan känns mer eller mindre som en utnyttjare av sin vän.

Det som var bäst med boken.

Miljön. Miljön var väldigt bra beskriven. Jag var verkligen inne i Istanbul när jag läste boken. Det är tajt, mörkt, skitigt, på visa ställen läskigt. Miljön var en ren femma för mig.
Lokhoum. Den transsexuella kvinnan. Hon var mest intressanta karaktären och den som det var lättast att känna sympati med. Mest för att Nicklas hr gett henne en djupare bakgrund beskrivning och motiv. När jag läste boken kände jag att jag vill träffa henne irl.
Författaren beskriven också på bra sätt hur det är att vara trans i en stad som är korrupt och ser ner på prostituerade shemales.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej