Användarprofil Barnboksfamiljen / Betyg & recensioner / Frallan räddar världen

Recension av Barnboksfamiljen

Recenserad produkt

Frallan räddar världen
Inbunden
1 recension

Humoristiska och genuina!

23 januari 2019

I "Frallan räddar världen" får vi följa hennes klimattankar och vad egentligen sommarlovets frihet innebär för Frallan.
Roligt att boken tar upp fågelskådning, speciellt för A vars farfar älskar fågelskådning. Fint att också synliggöra en aktivitet som funkar toppenbra ihop med att värna klimatet.
Genomgående så tar boken Frallans egna tankar på allvar och det är roligt att följa hennes tankar. Berättaren i boken är alltså Frallan själv så vi får direkt insyn in hennes tankevärld.

I böckerna får vi i huvudsak möta Frallan, hennes mamma och mormor samt i "Frallan räddar världen" även mormors distanspojkvän från Tyskland.
Något jag som vuxen uppskattar är böckernas kvinnoporträtt. De känns härliga och fulla med levnadsglädje, de är inte stereotypa men inte heller en rak motsats till könsroller utan karaktärerna får verkligen vara sina egna. Karaktärerna är humoristiska och lite tokiga men samtidigt ändå genuina.

Att man har prioriterat att trycka illustrationerna i färg är något vi tycker är riktigt bra och de kommer mer till sin rätt. Vi känner tydligt igen Lisen Adbåges stil som hemma i vår familj väcker blandade känslor, men oavsett tycke och smak så lyckas hon verkligen fånga Frallans essens i illustrationerna enligt mig.

Jag högläste dessa böcker i bilen för hela familjen, både I (5 år) och A (8 år) lyssnade till hela böckerna. I gillade dem medans A mer godtog dem. Men samtidigt så har han en annan smak när det kommer till favoritböcker och genre.
Böckerna var genomgående lätta att läsa högt och jag fick enkelt till ett bra läsflyt.

I år kommer även tredje delen "Frallan och kärleken" som vi ser fram emot att läsa.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej