Användarprofil Anna / Betyg & recensioner / Den blå maten : recept för ett långt och lyckligt liv

Recension av Anna

Har kocken och författaren kommunicerat?

27 februari 2019

Texterna som beskriver hur människorna lever och äter i de olika blå zonerna är mycket intressanta. I de delarna får boken betyg 4-5!
Men en stor del av boken utgörs av recept. Trots att man i sammanfattningen av hur man äter i de blå zonerna skriver att de i huvudsak äter mat från växtriket och att kött serveras i mindre mängd och till fest, består de flesta recepten ändå av kött/fiskrecept. Ofta med köttransoner på helt vanliga 125-150 gram/person. Suck. Och bland de vegetariska lunch-/middagsrecepten friteras det både tofu och rotfrukter. Om jag inte minns helt fel, anges det ingenstans att friterad mat skulle vara en av nycklarna till ett långt och hälsosamt liv...

I delen om Costa Rica beskrivs det bla att de äter ett visst majsbröd till nästan varje måltid. Det speciella med brödet är att majskornen det bakas av först kokas i lime, vilket gör att kroppen lättare tar upp antioxidanterna, limesaften bidrar med extra kalcium och dessutom frigörs aminosyror i majsen.
Men i kockens påföljande recept skriver han bara tex "12 majstortilla 15x15 cm, alternativt vetetortilla". Halva poängen borta alltså. Man får inget recept på det limekokade majsbrödet.

Det känns som att kocken inte riktigt begripit innebörden i boken, utan bara fått mejlat till sig vilka råvaror han kan använda när han ska skapa recept kopplade till de olika regionerna.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej