Användarprofil Patrik A Edgren / Betyg & recensioner / Öga mot öga : möte med den kreativa revolutionen i Sverige

Recension av Patrik A Edgren

Recenserad produkt

Nostalgisk resa med bra svensk reklamkreativitet

15 mars 2019

Det roligaste med boken är att läsa bakgrunden till många av 1960-, 1970- och 1980-talens välkända annonser och kampanjer. För en som i någon var med på den tiden väcks många goda minnen. Boken förmedlar säkert nyttiga kunskaper även för dagens kreatörer.
Själv saknade jag flera produktioner med copy av Lennart Bengtsson, som minst höll samma klass som kollegan Per-Henry Richter. Även AD 'n Krister Appelfeldt hade jag gärna sett mer av. I reklamfilmshistorien finns flera andra guldkornskreatörer att nämna vid sidan av den store mästaren Roy Andersson.
En skönhetsfläck är den lilla texten om Plus solmedel. I den serien ingick dels flera produkter att använda när solen sken (eller efteråt) men även produkten Plus Brun utan sol, som gav huden en solbränd look även utan solsken. Plus-serien kom från Barnängen.
Är man det minsta intresserad av reklamhistoria i Sverige så kommer denna bok att bli ett standardverk. Reklamhistorien är en del av vårt kulturarv. Apropå det skulle jag gärna se en lika ambitiös bok om svensk förpackningsdesign. Och varför inte en bok om Sveriges profilerade annonsbyråer sedan Sofia Gumaelius' tid.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej