Användarprofil @Barnboksfamiljen på instagram / Betyg & recensioner / Sagan om ljusbäraren

Recension av @Barnboksfamiljen på instagram

Recenserad produkt

Ett måste att läsa!

14 april 2019

en underbar fantasyserie som passar från ca 6 år men även för mellanstadiet (och 31-åriga morsor uppenbarligen).

Sagan om ljusbäraren + De stulna skuggornas tid
Serie: Ylvania
Författare: Ylva Hällen
Illustratör: Marcus-Gunnar Pettersson
Utgiven av Bonnier Carlsen

I serien möter vi först Alba som är en adopterad tjej boendes i Göteborg. Sen familjen fick ett biologiskt barn känner hon sig ej som en del av familjen. Snart får Alba veta sanningen om sin bakgrund och hon beger sig till världen Ylvania där hon inte bara har magiska krafter utan också är en del av Väktarstjärnan. Väktarstjärnan är fyra stycken barn som hör samman för att kunna besegra den onda trollkarlen som sprider sitt glömskegift i riket.

Berättelsen är en underbar fantasy som verkligen fångar sin läsare. Utöver det har berättelsen många lager som gör berättelsen djup och nyanserad.
Vid en första anblick ser vi kanske de mer spännande dragen av berättelsen, ninjor, ökenkrigare, trollkarlar som samarbetar för att störta den onda trollkarlen.
Men skrapar vi fram till nästa lager så ser vi berättelser som tilltalar barnen en andra gång. Berättelser om utanförskap, vänskap, tillit, att bli ihopföst med en grupp man måste samarbeta med.
Den är helt enkelt fantastiskt skriven och genomtänkt. En fröjd att läsa högt.

För den som vill läsa böcker som är genomtänkta ur ett genusperspektiv och överlag är normkreativa är också detta en toppenbra serie. Jag vill inte spoila för mycket i berättelsen men kan intyga att ni inte kommer bli besvikna om detta känns viktigt.

På många uppslag tillåts Marcus-Gunnar Petterssons illustrationer ta plats och förhöja berättelsen. Min A är tyvärr så stor att han inte vill se illustrationer när jag högläser, han föredrar fantasivärlden han själv bygger upp i huvudet. Så han tog inte del av illustrationerna alls. Men för de yngre läsarna förgyller förmodligen illustrationerna och gör det lättare att hänga med i berättelsen.

Helt enkelt en väldigt bra serie jag starkt rekommenderar! Helt klart en av de bättre kapitelböckerna vi läst hittills i år. Ett måste att läsa! Passar otroligt bra som
högläsning i skolor med!

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej