Användarprofil @Barnboksfamiljen på instagram / Betyg & recensioner / Skurkpappan

Recension av @Barnboksfamiljen på instagram

Recenserad produkt

Passar för yngre åldrar också

18 april 2019

Jag har högläst "Skurkpappan" tillsammans med dottern och det är en bok som väcker blandade känslor hos oss.

Detta är en bok som tvärt blandar humoristiska och allvarliga inslag.
Vi får följa Frank vars pappa är skrotbilsracerförare. Under ett race händer en olycka så pappa Brian blir av med ett ben. När han väl kommer hem från sjukhuset så har han förlorat jobbet och hans fru har lämnat honom.
Frank får vänja sig vid en ny vardag. Full av kärlek från pappa men också ekonomiska problem och utsatthet.
Till slut tvingas Brian till att bli flyktsbilsförare för att lösa en skuld hos stadens brottskung.

Boken står kategoriserad som 9-12 år på nätbokhandlarna men jag tycker nog den funkar att högläsa för 6-9 år också. Frågan är om inte boken är något för barnslig också för 11-12-åringar?

Detaljer vi gillar att dottern tycker det är roligt att läsa om den helgalna bilkörningen och småroliga detaljer i berättelsen. I bokens skildras pappans otroligt starka kärlek till sin son. Boken tar upp barnfattigdom även om det känns något förenklat. Har man ett barn med bilintresse som intresserar sig för olika bilmärken så kanske boken passar lite extra då detta vävs in i berättelsen.

Saker vi har svårt för i boken är att de "humoristiska" inslagen som inte alltid är särskilt roligt. T.ex så finns många "tjockisskämt" och kommentarer vilket ingen i vår familj skrattat åt.

Bokens känns rätt så könsstereotyp. Skurkar och poliser är genomgående män och kvinnorna har en mer passiv roll i berättelsen. Samtidigt så skildras Franks pappas kärlek till sin son och hans prioritering av sitt föräldraskap väldigt starkt. Och i slutet får vi även bevittna ett bröllop mellan två kvinnor. Så det finns sådana inslag i berättelsen också.

Men nja, även om dottern har uppskattat läsningen så är detta ingen bok vi kommer att läsa igen. Överlag tycker jag att det finns ett flertal bättre böcker än denna jag skulle prioritera att lägga lästid på.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej