Användarprofil @Barnboksfamiljen på instagram / Betyg & recensioner / Trolleri med Karam Nadjar

Recension av @Barnboksfamiljen på instagram

Recenserad produkt

Trolleri med Karam Nadjar
Inbunden
1 recension

Ett måste att läsa!

21 april 2019

Detta är senaste delen i "Barnen i Lyckeskolan" som är en lättläst serie och denna boken är på nivå två enligt graderingen. Den innehåller: "Lite längre meningar och mer text per sida".
Men enligt oss funkar dessa böcker också jättebra som högläsningsböcker för yngre åldrar.
Seriens upplägg är att i varje bok får bekanta oss närmare med ett specifikt barn från klassen. Tidigare har vi fått lära känna Amy, Abel, Pardis Moradi osv.
Serien har en väldig mångfald och rik representation. Detta påpekas inte specifikt utan vävs in på ett självklart sätt
där olikhet normaliseras.

I denna boken får vi träffa Karam Nadjar, som är en nyanländ kille från Syrien. Nu bor han med sin mamma på en flyktingförläggningen och inväntar besked om uppehållstillstånd och kunna flytta till ett eget hem. Under tiden får han börja på Lyckeskolan. Det är svårt då han inte kan språket så bra men med hjälp av sina trollkonster lyckas han ändå hitta vänner. En detalj som jag som pedagog uppskattar väldigt mycket då jag ofta belyser leken som ett sätt att bygga broar mellan barnen.
Men så vill hans nya vän Anna lära sig hans trollkonster - men vill Karam verkligen dela med sig av sina trick?

Boken är genomgående väldigt genomtänkt utifrån genus och normer precis som övriga delar i serien. Och berättelsen fångar både barn och vuxna här hemma. Den lockar med trolleri men har även en djupare tanke också. Där vi introduceras till berättelsen om flykt, komma till ett nytt land med nytt språk och sedan tvingas rycka upp igen precis när man börjar rota sig.
Väldigt bra också med en bok där ett nyanlänt barn får vara huvudkaraktär.
Trots att vi i våra förskolor och skolor har många nyanlända barn får se sällan synas i barnlitteratur så markant som i denna bok.

Serien "Barnen i Lyckeskolan" borde finnas på alla lågstadiet i landet enligt oss, gärna också som högläsningsböcker på förskolor också.

Kolla gärna upp serien med era barn!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej