Användarprofil @Barnboksfamiljen på instagram / Betyg & recensioner / Cookie rookie : för dig som älskar att baka!

Recension av @Barnboksfamiljen på instagram

Fin bakbok med goda recept!

13 maj 2019

Detta är en grundläggande bok om bakning, med såväl fakta som recept som passar för mellanstadiebarn.
Boken är full av inspirerande bilder och recept. Det finns även ett antal uppslag med fakta om bakning. T.ex jässkola och sockerkaksskola. Men även säkerhet och andra detaljer att tänka på för att lyckas. Dessa faktadelar är alla lagom långa för att faktiskt orka läsa igenom dem.

Jag är förvisso ingen vidare bagare. Men då boken vänder sig till barn i åldern 9-12 år så borde väl jag (som köper allt klart till kalas) tillsammans med nioåriga sonen vara lämpliga kandidater för att testa recepten. Flera recept har ändå varit lite svåra för oss att få till. Till Browniekakan så använde vi förmodligen för mörk choklad (70 procent-ig) men den blev ändå riktigt god enligt de flesta i familjen.
Av Jordnötskakorna med hallonsylt blev ca 70 procent av kakorna brända undertill trots att vi följde receptet, trots två plåtar där vi hade järnkoll på sista plåten. Men de som klarade sig var goda!
Utöver det har vi också bakat receptet för schackrutor vilket var lagom advancerat och i slutändan blev bra. Lätt att lyckas med! Jag har också smakat på receptet kolasnittar med pumpa och havssalt när författaren själv bakat - de var supergoda!

Så överlag känns ändå boken som en bra kokbok för åldrar 9-12 år och en bra övergripande bok för någon med ett nytt bakintresse. Även vissa vuxna kommer lära sig nya saker av boken (jag alltså..). Ur föräldrasynpunkt så är recepten av sådan slag som man faktiskt kan bjuda på bakverken till uppskattande gäster. Bra, så inte barnen i familjen börjar masstillverka kakor man inte vill ha.

En liten extra rolig detalj är att i boken finns diverse små humorbilder av författaren iförd bagarkläder med så underfundiga ordvitsar. T.ex på uppslaget med bakregler för säkerhet så finns skämtet "Om du inte följer reglerna så blir det bakläxa!".

En fin present till ett barn med bakintresse eller om barnet bara behöver förslag på bakaktiviteter under sommarlovet.

Boken är full med gluten, smör och socker - så för den som försöker undvika dessa ingredienser finns bättre kokböcker. För vi övriga som just uppskattar riktigt smör osv så är detta en finfin kokbok!
En oväntad fördel med denna kokbok var att det också var väldigt mycket lättare att motivera sonen till att läsa själv - något som inte uppskattas. Men när man vet att resultatet av lästräningen är brownies så kändes det tydligen mer motiverat att läsa recepten.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej