Användarprofil itpastorn / Betyg & recensioner / Dokumenterade mirakler : vetenskap, helande och Guds existens

Recension av itpastorn

Provocerande noggrann

27 maj 2019

Den här boken får många att reagera innan de ens läst den. För den som redan bestämt sig och aldrig någonsin kan ens överväga möjligheten att det finns saker som talar mot den egna uppfattningen är boken meningslös. Men det gäller ju alla böcker som driver en tes, oavsett vilken.

I den här boken visar författaren med utförliga resonemang och noga dokumenterade exempel att det finns mycket goda skäl att tro att vår värld inte är ett slutet system där naturlagarna aldrig kan kompletteras med ytterligare kraft från en andlig värld, så att

Mirakler beskrivs ibland som det som upphäver eller bryter mot naturlagar. Det är inte den klassiskt kristna definitionen. Men om du inte vet det bör du läsa boken.

David Hume anses ibland ha kommit med ett heltäckande argument mot mirakler. Det var ett anmärkningsvärt ihåligt argument som inte håller. Men om du inte vet det bör du läsa boken.

Somliga troende anser att det är ofint att försöka bevisa att Gud gjort ett mirakel. Om ordet bevis används i betydelsen "evidence" snarare än "proof", så är det absolut inte ofint. Men om du tycker det bör du läsa boken.

Boken har såväl metoddiskussion, en genomgång av principiella invändningar mot mirakel och som höjdpunkt 50 läkarverifierade tillfrisknanden som inte går ihop med vad vi idag vet om medicin. Om alla dessa 50 tillfrisknanden (liksom de miljontals andra exempel som finns utanför boken) skulle bero på för oss ännu okända inomvärldsliga medicinska förmågor, då räcker det inte bara med att göra några få tillägg ovanpå det vi redan vet om medicin, biologi, kemi och fysik. Då behöver vi skriva om stora delar av dessa vetenskaper från grunden.

Vad är rimligast att tro, att stora delar av den etablerade vetenskapen fått sina teorier helt om bakfoten eller att det finns något som år utöver - inte mot, men utöver - den lagbundenhet som vetenskapen observerar? Denna bok menar att det sistnämnda är rimligast. Den slutsatsen kommer att provocera många, men det är genom sådana provokationer vi också växer.

Den intressanta konsekvensen av bokens slutsatser är att just för att man har en hög nivå av tilltro till de vetenskapliga resultaten, så bör man acceptera förekomsten av mirakler. Den som vill hävda att mirakler är omöjliga med hänvisning till ännu okända naturliga orsaker, måste också säga att dagens vetenskap till stor del är otillförlitlig.

Det är inte var dag man får chansen att läsa en bok som mynnar ut i en så spännande, men samtidigt väl underbyggd konsekvens som denna. Läs den!

3 av 6 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej