Användarprofil Peppe Engberg / Betyg & recensioner / K

Recension av Peppe Engberg

Recenserad produkt

K
E-bok (EBook)

Därför ska du läsa K

18 juni 2019

Hade inte taket störtat in hade KF som poet tvingats uppfinna skandalen för att skriva denna vackra och fascinerande bok som kommer att överleva både krymplingarna i akademien, Herr H, den avundsjuka pöbel i "den trånga stövel" som utgör landet Sverige och konspirerande redaktörer, särskilt på Dagens Nyheter.

Frostenson är den enda som insett det djävulska i att DN:s första artikel byggde på intervjuer med 18 kvinnor - De Aderton! - som anklagade hennes man för sexuella trakasserier. Där andra ser en snuskhummer ser hon en "taktil" gentleman, något amorös måhända men som "rörde vid människor på ett sätt man inte var van vid." K är ett kärleksbrev till maken: "Du må ha irrat i natten, vandrat vilse, låtit dig föras hän och inte alltid varit helt sedesam. Men tvingande eller våldsam, aldrig".

Slutsats? Jävlar vilket underbart snille, smak och okuvliga förnekelse! Boken är skriven i Paris av en kvinna som ser sig som "poesins drottning" och som tänker som en fransk drottning en gång formulerade sin oberördhet: "Om de fattiga inte hade råd med bröd, kan de väl äta kakor". Men även denna hånfulla drottning säger naturligtvis: "Låt dem äta brioche!".
(Nej, det var inte Marie Antoinette som fällde de bevingade orden, som populasen i landet S tror, utan drottning Marie-Thérèse, gift med kung Ludvig XIV (Kung Sol).)

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej