Användarprofil Åke Thunström / Betyg & recensioner / Perfekt storm

Recension av Åke Thunström

Recenserad produkt

Perfekt storm
Häftad (Danskt band)

Perfekt Storm - perfekt spänningsroman

3 juli 2019

Boken var så spännande att jag sträckläste då jag ville veta hur det skulle sluta för Sverige och hur det skulle gå för enskilda karaktärer. De mångfacetterade krigshändelserna var spännande och kändes trovärdiga. Patriotismen vällde ibland fram när man läste enskilda historier. Vissa inslag var briljanta och etsade in sig såsom när reservkaptenen Hugo Engman (?) tog befälet över en stamanställd sergeant eller när Jas-piloterna bedömde sin egen insats som overkill.

Själva historien med en väv av realistiska krigshändelser pekar på en mycket omfattande research som torde attrahera många läsare - det vore intressant att veta vad militärer skulle säga om krigsscenariot.
Även i andra ämnen framkom gedigna kunskaper vilket imponerar. Författaren har tydligen haft ett rikt liv.

På den negativa sidan återfinns några avsnitt där icke PK-ismen är för förutsägbar, är för pekpinnaraktig. Bättre om läsaren genom handling själv får ta ställning, av samma skäl skulle prologen ha kunnat utebli. Det skulle antagligen bredda bokens läsekrets.

Vissa karaktärer etsar in sig såsom lätt igenkännbara Benno Roskanen/Fredrik Virtanen vars fantasifulla öden och äventyr lockar till skratt men som ändå slutar i en viss sympati för denna.

Då boken handlar om hur Islamister utifrån med hjälp av en stor mängd inhemska Islamister angriper Sverige och den dessutom innehåller många angrepp på den PK-ism som varit en jordmån för en Islamisk resning torde välvilligheten för boken bland PK-kretsar inte vara på topp.
Boken skönmålar heller inte utan "låter" den goda sidan begå grymheter i form av etnisk rensning.

Spänsten i språket finns där. Ibland blixtrar det till med njutningsbara språkliga stunder.

Sammanfattningsvis en riktig spänningsroman som pockar på en fortsättning men då helst utan förutsägbara icke PK-åsikter.

2 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej