Användarprofil Ulf Gustavsson, Arvika / Betyg & recensioner / Thomas Cromwell

Recension av Ulf Gustavsson, Arvika

Recenserad produkt

Thomas Cromwell
Häftad (Paperback / softback)
1 recension

Välgrundat och nyanserat om Henry VIIIs nr 2!

24 juli 2019

Professor Hutchinson har skrivit en medryckande bok, som samtidigt är ordentligt grundad i samtida källor som brev, diplomaters rapporter och Cromwells egna räkenskaper.
Mycket av bilden av Cromwell i Hilary Mantels romaner stämmer. Det är omöjligt att inte bli imponerad av Cromwells fantastiska klassresa och hur effektivt han tjänade sin kung och stärkte den engelska staten. Att Henry VIII ångrade sig några månader efter att han halshuggit sin nr 2 är lätt att förstå efter att ha läst boken.
Men Hutchinson lyfter också fram den brutala sidan av den nya ordningen, t.ex. de nya, hårdare förräderilagar som antogs, och jämför i slutet av boken Cromwell med de som byggde upp diktaturer i Europa på 1900-talet.
Dessutom är Hutchinson tydlig med de mycket omfattande mutor som den mäktige ministern tog emot. Han citerar Cromwells egna räkenskaper, nedskrivna av en anställd som antecknade hur hans herre fick in stora summor i kontanter gömda i handskar och näsdukar, utan anteckningar om var pengarna kom ifrån eller för vad.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej