Användarprofil @Barnboksfamiljen på instagram / Betyg & recensioner / Alfons färger

Recension av @Barnboksfamiljen på instagram

Recenserad produkt

Alfons färger
Kartonnage (Board book)
1 recension

Fin och tydlig!

1 augusti 2019

Vi har läst Alfons-böckerna "Alfons siffror" och "Alfons färger" för de yngsta. I böckerna har man återanvänt bilder från de klassiska Alfons-berättelserna för att skapa uppslag med färg och siffer-tema.

I "Alfons färger" kan vi läsa uppslag såsom "Millas banan är gul", där Gunilla Bergströms illustration visas på vänster sida och texten med gul bakgrund visas
på uppslagets högra sida.

Böckerna som berättelse är väl i sig inte särskilt spännande, men upplägget är otroligt tydligt så det är lätt att ta till sig siffror och färger. Så med ett syfte att öka barnets ordförråd och kunskaper så funkar böckerna fint. De är tryckta i tålig kartong och borde hålla bra långsiktigt.

Eftersom böckerna baseras på äldre böckers illustrationer så blir böckerna stundvis rätt könsnormativa.
Den rosa färgen får representeras av Millas rosa strumpbyxor och i siffer-boken är det Milla som får delta på uppslaget med bakning, Viktor på uppslaget med bilar och Hamdi på uppslaget med fotbollslek. Sen finns ju också mindre detaljer som verkar försöka komplettera bilderna. Pappas vita tvätt lyfts och på framsidan omges Alfons av en rosa bakgrund.
Jag tycker böckerna är fina och läsvärda, sen om man vill kan man komplettera böckerna med småbarnsböcker som utmanar normer lite mer. Då blir dessa böcker ett alternativ med flera.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej