Användarprofil Thomas Nydahl / Betyg & recensioner / Vad händer med klimatet? : en klimatforskares syn på jordens klimat

Recension av Thomas Nydahl

Viktigt om klimatet och vädret

12 augusti 2019

"För att studera klimatförändringar behövs långa, tillförlitliga och helst homogena mätdata." (Bengtsson, sidan 26)

"Att tro att det skulle vara möjligt att ändra på klimatet, eller att återställa klimatet till ett som fanns tidigare, är futilt och orealistiskt." (sidan 211)

Det första jag noterar i Lennart Bengtssons välkomna bok Vad händer med klimatet, är att det borde vara en självklarhet att skilja på väder och klimat. Det är nämligen två helt olika saker. I dagens åsikts-strid i den svenska offentligheten blandas de gärna samman, ibland kanske rentav avsiktligt.

Det är ingen enkel bok rakt igenom. Men jag gräver inte ner mig i mätmodeller och matematiska beräkningar utan koncentrerar mig på de resonerande och redovisande sidorna av boken. De är tillgängliga för varje läskunnig människa.

Enkelt formulerat kan man säga att Bengtsson hävdar följande i sin bok:

# Klimatet på jorden bestäms av krafter utanför människans kontroll.

# Det finns få eller inga fakta som tyder på att jordens klimat på kortare sikt förändras i farlig riktning.

# Växthusgaserna är en realitet vi måste förhålla oss till. Deras mängd i atmosfären måste minskas.

# Den "klimatångest" bland barn och ungdomar som triggas av de mediala kampanjerna måste lugnas med fakta. Bengtsson säger att han med sin bok vill försöka erbjuda lite hopp och förtröstan.

# Bengtsson visar med fakta hur tidigare perioder i historien har en slående likhet med våra dagar. Till exempel pågick en markant uppvärmning 1910-1940 i USA och Europa.

Avslutningsvis vill jag citera vad han här skriver:

"Det största problemet är att skilja på vad som är naturliga klimatvariationer eller helt enkelt variationer i vädret och vad som är genuina klimatförändringar."

"Klimat är väder över en längre tidsperiod" och därför säger Bengtsson att det i princip är nödvändigt "att vänta tills den period man studerar är slut."

I den politiska kampanjournalistiken finns det förstås ingen tid och inget utrymma för väntan av vetenskapliga skäl. Kampanjerna och vetenskapen står i direkt motsatsförhållande. I klimatsammanhang är ett människoliv otroligt kort. Just därför vill jag gärna läsa seriösa litteratur medan jag väntar. Bengtssons bok är absolut en sådan och jag rekommenderar den därför till läsning.

3 av 4 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej