Användarprofil Barnboksfamiljen / Betyg & recensioner / Var är astronauten?

Recension av Barnboksfamiljen

Recenserad produkt

Var är astronauten?
Kartonnage (Board book)
1 recension

Riktigt fina böcker!

20 augusti 2019

Var är ankan/astronauten/hunden?
Text: Nosy Crow Ltd
Illustratör: Ingela P Arrhenius
Utgiven av Alfabeta bokförlag
Ålderskategori: 0-3 år
Betyg: 5 av 5 ⭐️

Ni har väl inte missat dessa fina titta-och-hitta-böcker för de yngsta barnen?
Tillsammans med barnet får man söka efter t.ex olika djur som sedan gömmer sig bakom flikarna.
Varje bok har liknande upplägg på alla uppslag. Nämligen en fråga, t.ex "Var är fjärilen?". Fjärilen gömmer sig sedan under filtfliken på samma uppslag.
För att maximera språkstimulans i förskolan så har jag läst "Där är fjärilen!" istället för enbart "Här!" som står i boken.
Alltid bra att benämna en extra gång.
Detta upplägg med titta-och-hitta brukar de absolut yngsta tycka är väldigt roligt och böckerna kan enligt mig passa fint som t.ex doppresenter som snart kan få bli använda.
Varje bok avslutas sedan med "Och var är du?" och bakom böckernas sista filtflik finns en liten spegel där barnet får upptäcka sig själv.
Aha, spegel tänker du. Säkert en sån där barnsäker bokspegel som är så dålig att man mest ser en grötig mix? Men hör och häpna; Alfabeta har lyckats med det som många andra förlag misslyckas med. Nämligen att skapa en säker bokspegel som faktiskt reflekterar ansiktsbilden tydligt. Kul!

Utöver varje uppslags djur som efterfrågas har även P Arrhenius petat in ytterligare illustrationer på djur och saker som ofta intresserar barn. T.ex snäckor och spindlar. Min uppmaning är att vara uppmärksam på vart ditt barns blick går och vad som fångar hens intresse. Är det snäckan som lockar? Benämn och prata om snäckan! Våga bokprata bredvid bokens egentliga text.

Böckerna är också genomtänkta utifrån genusperspektiv, i djurböckerna könas ej djuren och i astronaut-boken får den eftersökta rymdingenjören representeras av en kvinna. Sen kan man förvisso undra om rymdingenjör är ett konkret ord som så små barn tar till sig. Men ändå roligt!

Alla böckernas illustrationer är färgstarka och har en stark Retro-stil. Väldigt snygga och trevliga att ha framme. Böckerna är tillverkade i rejäl kartong och filtbitarna tål mina provryck. Så förmodligen håller böckerna okej för målgruppens ibland hårda behandling av böcker.

Fina böcker för de absolut yngsta läsarna. Har man ett litet barn som man ännu inte kommit igång med läsning för så tycker jag dessa fungerar utmärkt att introducera böcker med.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej