Användarprofil Barnboksfamiljen / Betyg & recensioner / Hjördis i skolan

Recension av Barnboksfamiljen

Recenserad produkt

Hjördis i skolan
Inbunden
1 recension

Fångar tidsandan!

21 augusti 2019

Detta är tredje boken om Hjördis och nu är
det dags att återigen börja skolan efter sommarlovet.
Berättelsen om Hjördis utspelar sig i ett arbetarklassområde utanför Stockholm, Wieslander har hämtat inspiration från sin egen uppväxt.
I Wieslanders berättelse får vi en inblick om hur olik skolan kunde vara förr i tiden, samtidigt som vissa delar fortfarande verkar vara såpass generella att dagens barn också kan känna igen sig.

"Hjördis i skolan" är en vardaglig skolberättelse, men precis som i verkligheten är inte alltid vardagen lätt. Vi möter t.ex Birgitta B som verkar komma från ett dysfunktionellt hem och vi möter Hjördis's vänner som kommer från olika hemförhållanden. Inte minst får vi också möta de olika lärarna och deras sätt att bemöta eleverna. En vardaglig berättelse men som ändå inte blir tråkig.

Berättelsen levandegörs av Geffenblads illustrationer som genom boken är tryckta i svartvitt. De är många till antal och fångar textens tidsanda och stämning.

Boken är otroligt välskriven, jag högläste hela boken i en stöt för min I (5,5 år) utan att det var jobbigt alls. Ingenstans upplever jag meningar som stör läsflytet och min I lyssnade fokuserat genom hela boken. En fröjd att högläsa!
Vi har inte läst de tidigare böckerna om Hjördis men alla böcker ska fungera att läsa fristående. Vilket också var vår upplevelse med "Hjördis i skolan".
När boken var slut deklarerade I att hon även vill läsa de två första böckerna om Hjördis. Så uppenbarligen uppskattade även hon boken såpass att hon vill läsa vidare. Det kommer vi helt klart göra!

Ett varmt tips till lärare att högläsa "Hjördis i skolan" samtidigt som man arbetar kring den lokala historian. Då tror jag att man säkert får igång givande diskussioner i klassen om hur det kunde vara förr i tiden, och hur det skiljde sig från nu. Varje kapitel känns också som en liten fristående saga som fungerar var för sig som ämnen för diskussioner.
Hjördis i skolan är som klippt och skuren för inköp till skolbiblioteket, men fungerar såklart bra att läsa i hemmet också. Såsom jag och mellandottern gjort.

En vardaglig och ytterst välskriven berättelse! Klart läsvärd!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej