Användarprofil @Barnboksfamiljen på instagram / Betyg & recensioner / Olle vaknar

Recension av @Barnboksfamiljen på instagram

Recenserad produkt

Olle vaknar
Kartonnage (Board book)
1 recension

Så otroligt mysig!

25 augusti 2019

Detta är en otroligt charmig bok för de yngsta barnen och dess familj som också synliggör samsovning.
I fokus är Olle, familjens lilla bebis som inte helt obekant vaknar först av alla. Och bebisar som vaknar och vill leka - ja de väcker övriga familjen!
Mamman blir väckt av ett litet bett i tån (men visst ska det vara en puss?), pappa vaknar av att bebisen klättrar på huvudet och brorsan får klossar nedstoppade innanför kläderna.
De flesta vuxna som har haft bebisar har redan nu lett igenkännande ett flertal gånger under denna vardagliga men roliga bok. Lagom till att familjen vaknat till - ja då börjar Olle blir trött och somnar in tätt intill katten, hög igenkänning!

Moa Graafs fantastiska illustrationer förhöjer läsupplevelsen otroligt mycket - ta er tid och upptäck dem tillsammans! Med härliga färger så skildrar Graaf roliga situationer med hög igenkänning varvat med familjens kärleksfulla bemötande av varandra.
T.ex när föräldrarna morgonpussar varandra samtidigt som pappan räcker mamman en kaffekopp. Hur ofta skildras egentligen små gester av kärlek mellan föräldrar på detta vis i bilderböcker? På samma uppslag ser vi också hur Olle ger nyvakna hunden en öm puss på huvudet. Vid nästa uppslag ser vi istället kärlek och närhet mellan förälder och barn. Fint!
Boken är även genomtänkt utifrån normer. Olle har en lila pyjamas, mamman tillåts ha många pluskilon och en härligt bullig kropp och familjen har en variation av hudfärger. Härligt också hur husdjuren får ta plats och så tydligt är fullvärdiga familjemedlemmar.!

Som boknörd gillar jag hur illustratören petat in böcker i bilderna. På första bilden när alla sover ser vi hur pappan verkar ha somnat läsande med glasögon och uppslagen bok bredvid sig. När största barnet vaknat till sätter sig denne med en annan bok och läser.

En riktigt mysig bok med enkelt språk för de yngsta med familj. För detta är verkligen en bok som är en härlig läsupplevelse för såväl barn som vuxen. Jag skrattar till redan på första uppslaget där en klassisk samsovningssituation syns. Trots en stor säng är mamma utkörd på sängens yttersta kant med ett litet barn tätt intill och pappan har ett ben rakt över magen på sig.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej