Användarprofil Bokgranskare på OffCircle AB / Betyg & recensioner / C++ direkt

Recension av Bokgranskare på OffCircle AB (Göteborg)

Recenserad produkt

Ej lämplig för nybörjare

16 september 2019

Som del av en omfattande granskning av programmeringsböcker för gymnasiet har vi läst denna bok.
C++ direkt är det hittills bästa försöket att skriva en omfattande bok på svenska om språket C++. Men den innehåller fel, och dess uppbyggnad är ostrukturerad.
Det absolut värsta är att de grundläggande byggstenar som finns i C++ inte presenteras på ett korrekt sätt. Begreppet "uttryck" ("expression" på engelska) nämns inte alls i boken. Begreppet "sats" ("statement" på engelska) nämns bara i introduktionen och där står det följande: "Man skriver normalt ett semikolon efter varje sats". Detta är fel. Det finns många sorters satser i C++ (villkorssatser, repetitionssatser och block) som INTE avslutas med semikolon. Och att skriva ett semikolon EFTER en sats är i själva verket en s.k. tom sats (mer precist en tom uttryckssats). För nybörjare är ödesdigert att varken lära sig lära sig vad ett uttryck eller en sats är.
Många av de exempel som finns i boken kräver matematiska kunskaper utöver grundskolenivå. Dessutom finns det ett stort antal språkliga fel.
Sammanfattningsvis kan man säga att boken kan användas av de som inte är nybörjare, men att de nog skulle få en bättre sammanställning med en av de bra böcker som finns på engelska. Boken är definitivt inte lämplig för gymnasiet.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej