Användarprofil @Barnboksfamiljen på instagram / Betyg & recensioner / Valdemars tårta

Recension av @Barnboksfamiljen på instagram

Recenserad produkt

Valdemars tårta
Inbunden
1 recension

Charmig vardaglig berättelse

19 september 2019

Detta är fjärde bilderboken om karaktären Valdemar och i denna bok så får lillasyster hänga med farfar och leka i skogen. Pappa och Valdemar ska nämligen baka en tårta inför lillasysters födelsedag dagen därpå. Först får vi följa bakprocessen med ägg som vispas osv.
Sen är det dags att börja dekorera, hela tiden är Valdemar totalt inkluderat. Det är uppenbarligen viktigare att Valdemar och pappa gör den ihop, snarare än att tårtan blir helsnygg. En trevlig detalj som uppskattas här.

Men i berättelsen igår även mycket väntan, både när kakan ska bli klar men också när Valdemar ligger vaken om natten och längtar efter att få smaka på tårtan. Kanske kan han smyga upp till köket och smaka lite granna? Utan att det syns? Det ska nog gå bra - eller?

Denna boken har min treåring velat läsa
om ett antal gånger, det är en enkel vardaglig berättelse som ändå är väldigt charmig att läsa. De större barnen här hemma lyssnade första gången och har inte velat höra flera gånger. Boken känns lite malplacerad i det stela facket 3-6 år. Jag skulle snarare placera den för ca 2-4 år. Många 5-6-åringen tycker nog den är för enkel.

En trevlig sak är att illustrationerna har mycket tokigheter att upptäcka för det lyssnande barnet. T.ex när Valdemar sticker ner hela handen i syltburken ocy när äter tårta när han ska laga tårtan. Sådana detaljer tycker många barn om att uppmärksamma.
Utifrån genusperspektiv är det trevligt att se en pappa rodda födelsedagsföreberedelser och pappa verkar vara ensamstående med barnen. Samtidigt som han klarar situationen bra.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej