Användarprofil Barnboksfamiljen / Betyg & recensioner / Framtidsboken : robotar, virtuella världar och insekter till middag

Recension av Barnboksfamiljen

Hoppfull!

20 september 2019

I denna bok får barnen möta funderingar om hur världen kommer se ut år 2070. Med fakta om teknik som nu är på forskningsstadium får vi läsa författarens nyfikna funderingar på hur framtiden och vår vardag kommer se ut. Vi får läsa om framtidens sätt att semestra, hyperloop-tåg, kloning, framtidens sjukvård, VR-upplevelser och mycket mycket annat. När svåra begrepp tycker upp. Som t.ex "hyperloop" så kompletteras texten med små faktarutor.

Jonasson skriver med humoristisk text och stöd av fakta så funderar han sedan vidare på vad framtiden kan innehålla.
I en tid när många har en mörk syn på framtiden så väljer Jonasson att ha ett positivt fokus där innovativa lösningar kan hjälpa oss att hitta lösningar på världens utmaningar. Texten kompletteras rikligt av roliga illustrationer i färg som defintivt väcker barnens intresse för boken.

Jag högläste boken för hela familjen i bilen, då blev det extra tydligt hur illustrationerna verkligen tydliggjorde texten när maken ett antal gånger fick be oss att förklara bilderna för att få helheten. Emily Ryan gör ett otroligt bra jobb och gör boken än bättre med sin insats.

Av barnen tyckte min nioåriga son att boken var riktigt bra och ville diskutera vidare de olika uppslagen. Lillasyster som
fyller 6 år i november var inte alls lika intresserad utan tyckte den var tråkig.
Så jag tror att boken passar som bäst för ca 8-10-åringar. Att man hunnit bli lite äldre och har mer funderingar om vår omvärld.
Jag och maken tyckte stundvis att boken var lite läskig när Jonasson skriver om framtidens möjligheter att byta ut kroppsdelar mot mer effektiva eller använda sig av nanorobotar som kunde gå in i cellerna. När jag frågade om sonens känslor kring det så upplevde han inte texten på samma sätt utan att det var spännande. Men vi är också uppvuxna i olika samtider och sonens generation kanske är mer öppna för sådana lösningar?

Boken är välskriven och fungerade utmärkt att högläsa. Även att läsa bara enstaka kapitel/uppslag. Tänker därför att boken kan vara en bra resurs att använda i klassrummet för ÅK2-4. Där kan man säkert få till spännande samtal med sin klass efter högläsning ur boken.
Även roligt att frångå den klassiska skönlitterära högläsningen.

Jag uppskattade också bokens slut som på ett fint sätt knyter ihop säcken. Där
författaren avslutar boken på ett hoppfullt sätt och förmedlar till de läsande barnen att "Glöm inte att det är du som barn nu som bestämmer hur världen ska se ut och fungera när du är vuxen.".
Det är fint hur Jonasson förmedlar framtidshopp och att framtiden är något vi ska se fram emot att möta. Jag blev iallafall rörd av bokens avslut.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej