Användarprofil Barnboksfamiljen / Betyg & recensioner / Sommarskuggan och halloween-buset

Recension av Barnboksfamiljen

Recenserad produkt

Sommarskuggan och halloween-buset
Inbunden
1 recension

Sommarskuggan som barnbok!

30 september 2019

I bokens början får vi läsa om hur förste skuggjägare Angelika Prick kör lastbilen med den fruktade Sommarskuggan i bagaget samtidigt som två st barn i staden som doftar av kex läser en magisk skuggramsa för att kalla till sig Sommarskuggan. Detta funkar lite för bra och vips så har Sommarskuggan kommit till barnens skola. Oturligt nog sammanfaller det med att deras skola anordnar den årliga pumpajakten med utdelning av godis till eleverna. Snart har Sommarskuggan spridit skuggslem runt godisförrådet och alla som nuddar skuggslemmet blir förstenade.
Barnen måste snabbt hitta och tillfångata Sommarskuggan och bryta förtrollningen.
Enbart då kan de befria sina förstenade lärare och rädda godiset.

Här hemma blev de två yngsta begeistrade när det kom en bok med favoriten Sommarskuggan. Direkt ville de börja läsa. Så bra initiativ av SVT Barn & Raben&Sjögren, för denna boken skapar otrolig läslust. Tog även upp den i mellanbarnets förskoleklasshall och direkt flockades barn runt boken.
Min treåring ville också väldigt gärna lyssna till boken, men efter några kapitel gav hon upp och läste bilderböcker med mormor istället. Men vi håller tummarna för att det kommer bilderböcker med sommarskuggan också.
Dessa böcker är hyfsat textrika, så förmodligen bör man vara ca 5 år iallafall för att orka lyssna på hela. Individuella undantag finns såklart. Kan säkert passa att läsa högt för de äldsta i förskolan.

Boken är generellt välskriven men det finns lite detaljer som jag gärna hade sett att en redaktör hade korrigerat för att optimera högläsningen. Storyn hänger
ihop bra och med små ledtrådar får barnen lista ut vilken lärare som är Sommarskuggan utan att det blir för lätt eller att logiska ledtrådar saknas som kan vara vanligt i en del deckargåtor för barn.

Arpianens illustrationer ger boken extra krydda och mina två äldsta barn uppskattade speciellt kapitlet där tre klassrum finns illustrerade. I dessa bilder kan barnen leta efter ledtrådar.
Den detaljen tänker jag kan vara lite svårare att ta tillvara på när man högläser för en större grupp barn, men inte omöjligt om man projicerar upp på tavlan.
Jag hoppas dock att förlaget i kommande böcker trycker Arpianens illustrationer i färg genom boken. Nu är de i svartvitt. Fortfarande fina men Arpianens illustrationer kommer verkligen mer till sin rätta med färg. Tänker t.ex på kapitelböckerna om Beppe av Björn Augustsson som Arpianen har illustrerat som är tryckta i färg rakt igenom.

För vår familj är det också extra roligt att läsa boken. För staden som luktar kex med en fästning är såklart Kungälv. Där mamman i Barnboksfamiljen är uppväxt och mormor tills för några år sedan bodde kvar i. Kul! Har man som oss band till Kungälv blir boken därför extra rolig.
Bokens avslut vittnar också om en kommande bok som även den kommer ha anknytning till en stad, då i Skåne. Rolig detalj att ge böckerna en geografisk anknytning.

4 av 4 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej