Användarprofil @Barnboksfamiljen på instagram / Betyg & recensioner / Lisens jul

Recension av @Barnboksfamiljen på instagram

Recenserad produkt

Charmig julsaga

14 november 2019

Betyg: 3,5 av 5 ⭐️

Lisen är en liten gris som får flytta in till bondens hus när det blir för trångt i stallet. Med barnen får Lisen upptäcka musiken och det visar sig att hon har en stor talang för det musikaliska.
Men en dag varnar en fågel henne att när hösten kommer så kommer en transport komma och föra bort grisarna.
Lisen bestämmer sig för att rymma och lagom till vintern kommer hon till staden.
Vart ska hon ta vägen?
Men snart träffat hon Sven, en äldre ensam man som likt Lisen brinner för musiken.

En tanke är att boken passar extra bra till familjer som äter vegetariskt, men jag upplever den heller inte skambeläggande gentemot de som faktiskt vill ha julskinka på julbordet heller.
Julskinkan lyser bara med sin frånvaro och istället får vi läsa en fin julsaga.
I den barnvänliga berättelsen återfinner vi också många olika ämnen. Hur musik kan förena främlingar, att vara annorlunda än gruppen, hur en ny vän kan hjälpa en ut ensamhet, hemlöshet.
Samtidigt som berättelsen för det inte är full av moraliska pekpinnar utan framförallt är en charmig julberättelse.

Boken är på rim och överlag tyckte jag kvaliten på dessa var helt okej. På några ställen krånglar flytet och några rim känns som nödrim men överlag så funkar texten.

Barnböcker på rim är svåra att skriva, och Jag har märkt att en del barnböcker misslyckas i konsten att skriva på rim för barn. Ibland fokuserar man helt på att slutorden ska rimma och missar högläsningsrytmen. Ibland lyckas man med det men att kärnan i texten istället har blivit obegriplig för barnen.
Men detta tycker jag att författaren till Lisens jul lyckas rätt bra med detta överlag.

Författaren har även fört in ett antal ord som utmanar barnets ordförråd, men på ett sätt som gör att uppslagens olika budskap ändå når barnet. Som förälder kan man såklart fånga upp och diskutera de svårare ordens betydelse.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej