Användarprofil @Barnboksfamiljen på instagram / Betyg & recensioner / Blod och ben

Recension av @Barnboksfamiljen på instagram

Recenserad produkt

Blod och ben
Inbunden
1 recension

Riktigt bra serie överlag

18 november 2019

Jag har högläst "Blod och ben" lag för A vilken är tredje delen i serien Bravelands av författarkollektivet Erin Hunter. Erin Hunter är mest känd för sin succé med serien Warriors som handlar om vilda krigarkatter.
Denna serie utspelar sig istället på Bravelands savann och har tre olika huvudkaraktärer. Kapitlen varieras med att berättas från de olika djurens perspektiv. Vi får följa Himmel - en klok elefant med övernaturliga förmågor som nu söker efter den sanna stora ledaren, Tagg - en modig babian som nu flyr från sin babiantrupp efter att blivit oskyldigt anklagar för ett mord samt Orädd - en ung lejonhane som försöker slå sig fri från den onda Titans flock.

I denna tredje bok har en falsk ledare - en mördare tagit över rollen som savannens stora ledare. En tyrann som börjar styra djuren med järnhand samtidigt som denne är mästerlig på att manipulera de olika hjordarna. Genom detta har babianen Tagg behövt fly från sina vänner som vänt sig mot honom och snart börjar elefanten Himmel möta samma öde från savannens djur som tidigare sett upp till elefanternas vishet. Kommer de tre djuren kunna stoppa den falska ledaren? Och vart är det nya stora ledaren som ska ta över den stora anden?

Jag och A har ÄLSKAT del 1 "Splittrad flock" och del 2 "Savannens lag" som både två varit klockrena femmor i betyg, böcker som trollbundit oss både. Tyvärr har "Blod och ben" inte fångat oss riktigt lika mycket även om boken fortfarande är bra. Händelserna i denna boken är mindre komplex och oförutsägbar än tidigare böcker. Vi håller tummarna för att denna bok är en språngbräda till för del 4 som vi hoppas håller samma kvalitet som tidigare delar. Böckerna är viktiga att läsa i rätt ordning så vill man prova på serien eller ge bort i julklapp så börja med del 1 "Splittrad flock".

Djuren i boken är förmänskligade och det finns övernaturliga inslag, men boken ger också en fin gestaltning av en afrikansk savann och vi introduceras till ett rikare ordförråd om afrikanska djur och växter.

Utan att avslöja för mycket känns serien väldigt samhällsaktuell och behandlar mycket med ledarskap och makt. Vi får följa maktkamper, manipulering och hemska svek. Exempelvis manipulering för att få andra att falla i fällor som man gillrat för dem enbart med syftet att bibehålla sin egen makt.
Eller hur man kan framställa och vinkla information för att framkalla de känslor man vill hos den stora massan.
I "Blod och ben" berörs även det underliga vädret ett antal gånger och jag kopplar detta till klimatförändringarna. Detta skrivs inte ut i boken men jag tänker att det öppnar upp för samtal bland läsarna.

En bra bok i en övrigt superbra serie som absolut är läsvärd.

0 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej