Användarprofil Gullis lästips / Betyg & recensioner / Lisens jul

Recension av Gullis lästips (Rönninge)

Recenserad produkt

En svinsöt julberättelse!

18 november 2019

"Grisen Lisen är en mycket intelligent gris som älskar musik och lär sig spela flöjt. Hennes dröm är att få uppträda för publik. En dag tar hon mod till sig och flyr från bondgården och tar sin chans att börja ett nytt liv i den lilla staden. Det blir ett livsäventyr för Lisen där hon slutligen träffar en ny vän och får ett nytt hem."

Det här är en svinsöt liten barnvänlig julberättelse om en mycket modig och intelligent gris, en berättelse som handlar om vänskap och medkänsla. Om att vara annorlunda och att våga förverkliga sina drömmar.

Lisens jul är bilderbok som är skriven på rim, med luftig och stor text, (se bild genom att swipa till höger)
tillsammans med några äldre ord i meningarna, ord som kan öppna upp för samtal kring ordets betydelse. Tillsammans med härligt stora handmålade bilder som täcker bokens båda sidor. Det här är en väldigt mysig julbok som passar som högläsningsbok för den yngre målgruppen och en trevlig julklapp till en barnfamilj med småbarn.

Det här är en berättelse som även passar för familjer som äter vegetariskt eller vegansk då julskinkan lyser med sin frånvaro, utan att de på något sätt skuldbelägger familjer som äter ett traditionell julbord.

Till boken kan man även ta del av en frågesport som är framtagen av författaren Inger Boman och som passar att användas i Fsk och på lågstadiet om exempelvis arbete med förr i tiden då boken tar upp flera äldre och och svåra ord, något som kan utöka ordförrådet hos de unga lyssnarna, men även diskutera om hur man prata förr och hur man firade jul förr i tiden, något som även visas i en av bilderna i boken. Frågesporten finner ni via bokrecensionen av boken på Gullis lästips hemsida.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej