Användarprofil Barnbokspodden / Betyg & recensioner / Liv och Smilla : Vägen hem

Recension av Barnbokspodden

Recenserad produkt

En av de bästa böckerna jag läst för 6-9 år

25 november 2019

Det är en höstlig dag när Liv, 10 år är på väg hem från skolan. Som vanligt har hon sällskap av bästa vännen Wilma. De har alltid massa saker att prata om. Så mycket att de ibland glömmer av sig och hamnar ända borta vid stora vägen. Den som de absolut inte få gå över!
Men den enorma rhododendronbusken på andra sidan lockar på Liv. Märkligt! Hon bara måste gå över dit!
Det är mörkt i busken, men i skenet av mobilens ficklampa ser de två gula ögon. En svart kattunge!
Eftersom katten är skygg kan Liv inte ta den med sig, men i flera dagar ser hon till att besöka busken med mat, vatten och en kartong med mjuka diskhanddukar. Katten är inte där när Liv lämnar av grejerna, men matskålen står alltjämt tom när hon kommer dit.
En dag säger Livs mamma att det ska blåsa upp till storm. Ett riktigt oväder! Liv tänker direkt på den lilla katten. Hon måste rädda den!

Berättelsen om Liv och den lilla katten - som sen får namnet Smilla - är en av de bästa böckerna jag läst för ålderskategori 6-9 år.
En spännande berättelse där konflikterna avlöser varandra på ett mycket skickligt sätt och som håller läsaren på tårna.
Åtminstone jag placeras direkt i Livs skor och hejar på den modiga tjejen med hjärtat på rätta stället.
Texten ackompanjeras av Joen Söderholms professionella illustrationer. Hans kattbilder kommer jag att vilja se mer av!

Även om en dramaturgisk kurva efter konstens alla regler och karaktärer lätta att identifiera sig med vore en nog så välskriven berättelse, har författaren även ägnat en del formuleringar lite extra kärlek: "Det var som om träden firade den långa sommaren med alla färger de kunde komma på. Som stora fyrverkerier längs gatorna och i skogen."

Avslutningsvis vill jag uppmana alla som går i kattskaffartankar att det finns runt 100.000 hemlösa katter i Sverige. Många av dem tas om hand av katthem och dit kan man vända sig för att adoptera en katt och ge den ett lyckligt hem.

"Jag vill inte ha några födelsedagspresenter eller julklappar om jag bara får behålla den. Jag gör vad som helst bara den får stanna." - Liv

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej