Användarprofil Annie Svensson / Betyg & recensioner / Dokumenterade mirakler : vetenskap, helande och Guds existens

Recension av Annie Svensson

Bland demoner, djävlar, och änglar.

3 december 2019

I sin bok Dokumenterade mirakler driver Micael Grenholm tesen att sjukdom och helande beror på Gud och andra andliga väsen. Det kan inte nog poängteras att denna syn på orsakssamband kan vara farlig. Och även om Grenholm inte förespråkar att vi ska undvika att söka vård, så finns det skräckexempel på att detta faktiskt skett. Det är därför jag anser att alla försök att förklara sjukdom i religiösa termer måste uppmärksammas och problematiseras.

Rubrikens väsen verkar vara hämtade från en sagobok. Men det är i så fall en ond saga. Jordbävningar och malaria orsakas av djävulen. Grenholm skriver: "Utifrån hur världen ser ut är det inte konstigt att det både finns onda och goda andliga varelser".

Det kan tyckas konstigt att en allvetande och allsmäktig Gud inte gör något åt saken, men Grenholm försvarar Guds brist på handlande, och förklarar att det sker: "¿ av hänsyn till dem som fortfarande behöver omvända sig.". De som ännu inte tror får här skulden.

I Grenholms föreställningsvärld befinner sig Guds rike i krig mot det onda och lidandet. Segern är dock inte vunnen ännu. Och det är just här som helandet, miraklerna kommer in i bilden. De är en försmak av Guds rikes totala övertagande. Men var är det då detta helande sker? Grenholm skriver: "Från ett kristet perspektiv är gudomligt ingripande inbäddat i en komplex andlig strid som sträcker sig över himlarymderna...".

Det är detta som Grenholm kallar för mirakler. Men hur grym måste inte den Gud vara som låter människor bli sjuka och dö, helt utan att ingripa? I denna värld av sagofigurer, finns i verkligheten inget lyckligt slut.

1 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej