Användarprofil Jan Koldenius / Betyg & recensioner / Buddhas ord om kärleksfull vänlighet : en kommentar till Karaniya metta sutta

Recension av Jan Koldenius

METTA.

3 december 2019

Ibland har jag mött människor med kunskap och egenskaper som sätter min egen strävan efter ett rättskaffens liv i en milt avslöjande belysning. I ljuset av kärleksfull vänlighet, metta, betraktas mina tillkortakommanden som glädjande insikter i vad som kanske är möjligt att förändra, vad det kan löna sig att vara uppmärksam på. Och jag har bugat och tagit till mig, tacksam för att mötet kom till stånd.
Ibland kan mötet med en bok ha samma avslöjande och uppbyggliga effekt. Fast med den skillnaden att boken är möjlig att återgå till när man behöver de goda råden upprepade för sig. Hemma hos mig finns Sangharakshitas "Buddhas ord om kärleksfull vänlighet", men den står inte i bokhyllan bland de andra böckerna. Efter andra genomläsningen hamnade den på soffbordet för att alltid finnas till hands för en stunds läsning. Ibland bara några rader som vederkvickelse, och ibland längre avsnitt som kräver ett mer omsorgsfullt omhändertagande. Och varje gång jag lägger tillbaka boken ler jag som den lyckans ost jag är som har tillgång till denna visdomskälla.

Jag blev utövande buddhist mot slutet av 90-talet och läser med kunskap och erfarenhet efter flerårigt umgänge med läran. Men även nybörjaren, eller den som bara är nyfiken på vad buddhismen erbjuder, kan ha många aha-upplevelser framför sig. Och det beror, tror jag, i första hand på att vi är västerlänningar, präglade av de sociala och kulturella sammanhang vi är en del av. För de flesta blir denna påverkan inte tydlig förrän de etablerade uppfattningarna får sig en puff från ett annat håll, och för västerlänningen finns en del sådana tankeväckande och stimulerande puffar i det buddhistiska sättet att se på tillvaron. Synen på kärlek är ett sådant exempel.

I begreppet 'Kärleksfull vänlighet' har kärlek sin grund i ett tillstånd av samlade insikter där metta blir den naturliga och dominerande hållningen. Jämfört med metta, som omfattar alla varelser, är vår gängse uppfattning av kärlek bara som en blek reflex. I västerlandet anses det naturligt att portionera ut sin kärlek till den eller de som anses värda en sådan uppmärksamhet, och anspråk på väsensfrämmande ägande formuleras ömt som - "Jag älskar dig, du är min".
I "Buddhas ord om kärleksfull vänlighet" blir vi varsamt men distinkt förda förbi denna återvändsgränd för att i stället bli undervisade om vägen som leder till lycka. Den lycka som inte är i behov av yttre stimulans, och vars naturliga uttryck är kärleksfull vänlighet.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej