Användarprofil @Barnboksfamiljen på instagram / Betyg & recensioner / Julens monster

Recension av @Barnboksfamiljen på instagram

Recenserad produkt

Hög kvalité!

21 december 2019

Är du på jakt efter en julklappsbok till ett barn som älskar Pax-böckerna och Väsenologi? Då passar denna bok!
I "Julens monster" får vi i femton kapitel läsa om olika obehagliga varelser från folktron med en koppling till julen. Vi får här stifta bekantskap med t.ex Pere Fouettard, Fru Perchta, Gryla och Julkatten osv. Olika väsen med sitt ursprung från framförallt olika områden i Europa.

Detta är inte en bok för de lättskrämda utan passar de barn som gillar att skrämmas upp av läskiga väsen från folktron - här med Christmas edition!
Kapitlen innehåller många makabra detaljer exempelvis hur Pere Fouettard tänkte mörda barn för att ta deras pengar och stycka upp deras kött.
Varje kapitel inleds med en berättelse om hur det kunde gå till när detta väsen besökte människorna och avslutas med en faktadel som nyanserar folktron. Varför berättades om detta väsen? Vad hade den för funktion?

Alla kapitel har flera illustrationer oftast tryckta i färg med mörkare stämningsfulla färger. Dessa illustrationer är en fantastisk styrka med boken, de är riktigt fina och borde tryckas som alternativa julkort ;-). Även min A (9,5 år) påtalade hur mycket han gillade bilderna.

Jag som vuxen tyckte att boken var riktigt bra och såväl rolig som behaglig att läsa. Den har genomgående en hög kvalité när det kommer till text, bild och material.
Min A (9,5 år) var inte lika begeistrad i boken. Jag misstänker att det framförallt handlade om att vi läste boken i en stöt. Den passar förmodligen bättre att bläddra i och läsa ett kapitel pö om pö. För lärare i mellanstadiet (kanske även högstadiet?) som känner sig klass och vet att elevgruppen klarar berättelserna tänker jag att boken skulle kunna passa som en lannorlunda julkalenderbok.
Med sina femton kapitel så passar "Julens monster" precis in på antal skoldagar i december.
Men varning - ni måste se till att er klass är tålig isåfall.
Som present till ett barn så tänker jag att boken passar finemang att ligga och läsa under juldagarna. Boken avslutas även med boktips för den som vill läsa mer.

En intressant och annorlunda julbok! Som jag tycker kan passa även för äldre barn än 12 år också.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej