Användarprofil ElinsBokhylla / Betyg & recensioner / Besökaren : mina 13 år bakom galler

Recension av ElinsBokhylla

Intressant och hemsk biografi

1 januari 2020

Besökaren: mina 13 år bakom galler av Kaj Linna och Theodor Lungdren är den andra boken jag läst om rättsskandalen kring Kaj Linna och Kalamarksmordet. Den första boken jag läste om fallet var Att ta ett liv : fallet Kaj Linna och Kalamarksmordet av Stefan Lisinski och så har jag ju såklart lyssnat på podden Spår av Anton Berg och Martin Johnson. Så jag var väldigt insatt i fallet och har följt det väldigt noga precis som många andra även har gjort.

Däremot var det lite annorlunda att läsa Besökaren: mina 13 år bakom galler av Kaj Linna och Theodor Lungdren eftersom den är skriven utifrån Kaj Linnas perspektiv. Det var intressant att få ta del av de tankar, känslor och upplevelser från Linna själv, även om jag tidigare har sett några dokumentärer och även hört hans sommarprat i P1.

En tanke som slog mig när jag läste boken var det att jag tror att det är viktigt att man vet lite om fallet Kaj Linna innan man läser hans biografi Även om Linna tog upp mycket om vad som skedde utanför fängelset och det han inte kunde uppleva så kan jag tänka mig att det är lite svårt att hänga med i händelserna om man inte har någon information om fallet innan. Jag skulle varmt rekommendera att ni läser Att ta ett liv : fallet Kaj Linna och Kalamarksmordet av Stefan Lisinski innan ni läser Kaj Linnas biografi.

Boken återspeglar inte bara det helvete som Kaj Linna har genomlidit utan den återspeglar även det svenska rättssystemet och fängelserna ser ut och fungerar inifrån, en återspegling som jag tyckte var väldigt intressant och lärorik. Även om det endast är från Kaj Linnas perspektiv så var det ändå en spännande och intressant läsning.

En del delar i boken var väldigt långtråkiga och det var även lite svårt att hänga med i de olika svängarna, trots att jag är rätt så insatt i fallet.
Det var många namn på städer, orter, poliser, fängelser, advokater och intagna som gjorde det lite rörigt för mig. Jag förstår att det är viktigt att ta med alla namn och viktiga personer men det blev lite för rörigt i vissa kapitel och jag fick läsa om en del stycken för att förstå ordentligt.

Besökaren: mina 13 år bakom galler av Kaj Linna och Theodor Lundgren är en sprängfylld biografi trots att den är så tunn i sidoantal. Språket i boken är lite udda ibland, det känns mest som slarvfel som missades i redigerings fasen av boken men det stör lite och gör att det inte blir lika bra flöde i läsandet. Jag upplevde även att texten var väldigt kompakt och gjorde boken tyngre än den egentligen var, jag hade sett lite mer styckindelning och luft mellan raderna men såklart är det olika från person till person.
Återigen så rekommenderar jag att man är lite påläst om Kaj Linna och Kalamarksmordet innan man läser denna biografi. Men väl påläst så är biografin väldigt detaljerad och intressant bok som tar upp en otroligt tragisk och hemsk händelse, som definitivt inte borde ha skett.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej