Användarprofil Barnboksfamiljen / Betyg & recensioner / Göra barn : så går det till

Recension av Barnboksfamiljen

Recenserad produkt

Boken som svarar på detaljerade frågor

26 januari 2020

Handen upp alla föräldrar som någon gång fått en fråga från en vetgirig 4-6-årig om hur bebisar blir till. Så svarar man och känner sig nöjd, tills barnet ställer en DETALJERAD följdfråga. Då har iallafall jag några gånger blivit lite obekväm och svarat "Du, det får vi låna en bok på biblioteket om!".
Nu har Natur & Kultur gett ut den där boken!

Detta är boken som i detalj går in på hur bebisar blir till, växer och föds. På ett tydligt sätt för barn beskriver Fiske in i detalj om samlag, spermier och ägg, befruktning, hur barnet växer i magen, hur barnet föds fram på olika sätt osv. Allt det där ditt barn ställt detaljerade frågor om finns förpackat på ett tydligt och barnvänligt sätt i denna bok.
Min sexåring satt som trollbunden när vi läste boken och konstaterade intresserat detaljer om samlag.

Bokens baksida beskriver bra bokens målgrupp "För den som vill veta och för den som vill förklara". Jag misstänker att boken är precis lika välkommen hos nyfikna barn som den är hos smått obekväma föräldrar som får lite för detaljerade frågor från sina nyfikna barn.
Texten är genomgående tydlig och lätt att förstå, och bilderna är många och tydliga så barnet verkligen förstår hela processen. Boken kan mycket väl passa äldre barn än 3-6 år också.

Utifrån ett normperspektiv så har Fiske ett fokus på den heterosexuella parrelationen men det finns uppslag som även beskriver par som skaffar barn via insemination och hur det går till samt även om adoption. Så det synliggörs ändå, men är inte i huvudfokus. Om man lever i en heterosexuell relation där man skaffat barn genom gammalt hederligt samlag kanske det är just precis vad man söker i en bok. För den som vill ha en bok med större fokus på insemination finns andra barnböcker som kanske passar bättre, men bokens delar om graviditet och förlossning kan fortfarande vara intressanta att läsa.
Vid insemination/adoption så visas dock enbart par tillsammans, vissa samkönade. Men ensamföräldrar finns inte på dessa sidor, och då är det ändå rätt många mammor i Sverige som väljer att skaffa barn själv via insemination.
Bilderna visar även människor med olika hudfärger men exempelvis mammor med slöja förekommer inte en enda gång i boken vad jag kan se. Så visst blir en del familjer osynliggjorda i boken även om Fiske har en stark ambition att vara inkluderade och också får med en till vis del bred representation. Jag skulle ändå säga att boken är helt okej utifrån normperspektiv enligt mig, men ni alla får avgöra själva. Exempel-bilder finns i vårt blogginlägg att swipa fram.

Vi gillar boken riktigt mycket. Den kommer verkligen trollbinda barnen du läser den för! Och du som vuxen får ett smidigt sätt att svara på alla de där detaljerade frågorna.

4 av 4 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej