Användarprofil Gullis lästips / Betyg & recensioner / Svenska hjältinnor : 100 berättelser om smarta, starka & modiga kvinnor

Recension av Gullis lästips (Rönninge)

Fängslande bok om starka & inspirerande kvinnor!

9 februari 2020

Det här är inte en super-pk-bok där man endast lyfter Florence Nightingale-typer där alla kvinnor är exemplariska förebilder, här får vi möta kvinnor som vart upproriska och gjort knäppa grejer, kvinnor som förändrat och kämpat för olika ideal och kvinnor som utsatts och fortsätts utsättas för förtryck och våld. Vi får även läsa om kvinnor som kämpat och gjort stora saker trots andras missnöje, påhopp och smutskastning.

Det är en inspirerade och peppande bok om hundra olika kvinnor som kan läses av både unga och äldre, men Svenska hjältinnor är främst riktad till barn mellan 9 och 12 år.

Här får vi läsa om författaren Astrid Lindgren som alltid stod på barnens sida och såg till att de blev förbjudet att slå barn i Sverige. Vi får veta mer om den intelligenta och balla prinsessan Cecilia Vasa, Gustavs Vasas dotter som blev pirat.
Vi får läsa om den samiska aktivisten Elsa Laula Renberg som organiserade de första samiska landsmötet så att de samiska folket skulle få tillbaka sina rättigheter för att inte deras kultur skulle dö ut. Vi får även läsa om Klimataktivisten Greta Thunberg som skolstrejkade för klimatet utanför riksdagshuset och har under ett år lyckats få världen att lyssna, men tyvärr är det inte alla som agerar. Vi får veta mer om artisten och feministen Zara Larsson som aktivt brinner för tjejers rättigheter. Och om flera andra starka, coola och modiga kvinnor genom historian.

Det här är nog en av de mest fängslande böcker jag läst om starka och inspirerande kvinnor.

Här får vi ta del av olika kvinnors historia från vikingatiden till 2000-talet i alfabetisk ordning.
Boken är skriven men lättförståelig svenska där olika ord och begrepp förklaras och är fylld med fascinerade och detaljrika personporträtt av Sveriges främsta kvinnliga illustratörer.
En inspirerade bok fylld av förebilder som passar perfekt som present till unga hjältinnor.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej