Användarprofil @Barnboksfamiljen på instagram / Betyg & recensioner / Operation dödsviktigt

Recension av @Barnboksfamiljen på instagram

Recenserad produkt

Suveränt om döden!

24 februari 2020

I "Operation: Dödsviktigt" får vi utforska ett ämne som många vuxna tycker är svårt att prata om med barn: döden.

Detta är tredje boken om Vide som är en snäll kille i en funkisfamilj. Hans storasyster Mio är rullstolsburen och kan varken gå eller tala.
I denna fristående delen så får Vide med familj hemska nyheter, ett barn i en funkisfamilj som är goda vänner till dem dör. Detta får Vide att börja fundera över döden, begravningar och varför vuxna försöker undvika att tala om detta?
Dags för operation dödsviktigt!

På ett ärligt och korrekt sätt får Vide utforska döden på olika sätt med ett fantastiskt vuxenstöd från professionellt håll. I boken stöter han exempelvis på en kurator och en sjuksköterska som hjälper honom med nya perspektiv utan att för den skullen bli uppskrämd. Istället förmedlas fakta och insikter på ett sätt som lugnar. Det är fint också att författarens barnsyn syns så tydligt i hennes sätt att skriva boken. Hon ser verkligen barn som kompetenta som förstår så mycket mer än vuxna tror många gånger. Och att de precis som oss vuxna behöver få information för att kunna landa i en trygghet, då okunskapen och fantasier som skenar oftast är värre än sanningen.

Om man själv är del av en liknande funkisfamilj som Vides är säkert boken extra bra då boken ger dessa barn en egen röst att känna igen sig i, men jag anser att den närmar sig döden på ett otroligt fint och avvägt sätt så att den passar de flesta familjer. Utöver den representativa styrkan är boken riktigt bra i sig själv. En av de absolut bästa barnböckerna om döden jag någonsin läst. Berättelsen är insiktsfull och genuin. Tydlig men ändå inte FÖR tillrättalagd.
Författaren är själv funkismamma och det märks genom bokens genuina avvägning. Helt klart rätt person för att skriva Funkisfamiljen-böckerna.

Utöver texten finns även en mängd illustrationer som är tryckta i färg. De förhöjer läsupplevelsen men breddar också representationen kring exempelvis hudfärger utan att detta skrivs ut i berättelsen. Det märks att ambitionen är en inkluderade bok ur flera perspektiv och det lyckas såväl författare som illustratör med.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej